Recept od prababičky: Lacné, rýchle a geniálne cestoviny s pórom

foto: autorka

Milujeme ich celý život. Moja mama, ja a aj moja dcéra a už aj manžel. Cestoviny s pórom, ktorých sa nevieme dojesť. Pritom sú tak podľa pôvodného receptu mojej mamy jednoduché, až človek žasne, ako pri tomto jedle presne platí, menej je niekedy viac.

Tohto roku som vypestovala svoj prvý vlastný pór. Vlastne pórový trávnik, pretože ako začínajúca záhradkárka som skôr vysadila pórový trávnik. Ide ma od závisti roztrhnúť, keď sa metrovými tučnými pórmi chvália skúsení záhradkári. „Však počkajte, na budúci rok to roztočím aj ja!“

Na druhej strane, kým oni vyťahujú obrí pór zo zeme zo strachu pred prvými mrazmi, ja sa nemám o čo vlastne báť, takže pórový trávnik mám dodnes vo vyvýšenom záhone. A čim viac tie malé rastlinky konzumujem, tým častejšie konštatujem, že je v tomto nováčikovskom prevedení oveľa chutnejší ako ten obrí. Že by som nakoniec na budúci rok opäť túto zeleninu  vysadila ako trávnik? No, ešte to prehodnotím. Ale cestoviny boli fantastické!

Manžel chodil okolo sporáku častejšie ako inokedy a nenápadne odjedal z už studeného zvyšku. Keď ešte s nami žila aj dcérka, milovala ich tiež. Až si tento jednoduchý recept preniesla aj do svojej kuchyne. S potešením vám ho prezradím. Recept je naozaj fantastický s pravidlom, menej je viac!

Suroviny pre dve osoby

200 g cestovín, soľ na cestoviny, 1 PL masla, 1 veľký pór (v mojom prípade viazanička malých pórov), 100 g šľahačky, 100 g syru Niva

Postup za 10 – 15 minút

  1. Necháme si zovrieť osolenú vodu, v ktorej podľa návodu uvaríme cestoviny.
  2. Vedľa si na hlbšej panvici roztopím maslo, na ktorom si jemne opražím najemno nakrájaný pór tak, aby nestratil zelenú farbu.
  3. Prilejem šľahačku a pridám na menšie kúsky nakrájaný syr. Nesolím, syr to urobí za nás.
  4. Uvarené cestoviny scedím a prihodím do panvice. Poriadne zamiešam a hotovo.  

Dobre vedieť

Nivu často kupujem do zásoby a vôbec neriešim dobu exspirácie. Však je to syr s plesňou. Dajú sa vďaka nej uvariť naozaj fantastické a rýchle jedlá. Nevyhadzujem ju ani po dátume spotreby. Pokojne aj mesiac. Ešte nikdy sa nám za tie roky nestalo, že by sme mali z toho žalúdočné problémy. Jedine tie, keď si po týchto cestovinách s nivou a pórom  spokojne hladkáme prejedené bruchá.

(Ak vás prababičkin recept inšpiroval, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: