Recept s povzdychom: Vynikajúce jahodové gule aj bezlepkové

Domáce plnené jahodové guľky/foto. autorka

Kým mi nediagnostikovali celiakiu ani som vlastne netušila ako ich milujem. To je tak, kým v živote môžete nielen jesť čokoľvek, akoby ste si to nevážili. A keď vám lekári zakážu aj to, čo ste zrovna nemuseli máte pocit, že vám zakázali to najlepšie na svete.

Presne tak to je u mňa aj s domácimi plnenými jahodovými guľkami. Vlastne so všetkým, čo pre celiakiu už nemôžem. Prípadne môžem, ale už iba v bezlepkovej verzii.

Šťastná žena

Možno to poznáte aj vy. Zakážu vám všetko z obilia. Dovtedy ste mali cestoviny či múčne jedlá iba občas, od stanovenia diagnózy po ničom inom už netúžite. A tak zrazu nedokážete odísť z obchodu bez toho, že by ste si vyprázdnili bankový účet, lebo máte pocit, že keď tam necháte čokoľvek bezlepkové, čo keď nabudúce už nebude? Trvalo mi to asi rok, kým som prestala vykupovať všetky zásoby v obchodoch a nasilu jedla aj to, čo mi vôbec nechutilo. Však pre istotu. Čo keď už zajtra nebude?! Akoby som sa už nikdy nemala šancu najesť bez toho, že by mi to ublížilo. Bol to šialený rok. Našťastie je to už za mnou a dnes si hovorím, že sú na tom ľudia aj oveľa horšie. Že je to vlastne „len“ celiakia. Čo má povedať taký celiatik, ktorý má ešte aj diabetes a alergiu na kravské mlieko, vajcia aj sóju a ešte aj laktózovú či histamínovú intoleranciu? Že som vlastne šťastná žena!

Smutná to krajina

Dobre, pri tých cenách bezlepkových surovín ani nie, ale vždy môže byť aj horšie. Veď naši politici za tri roky rozhajdákali toľko verejných financií, že už rozmýšľajú aj nad tým, že dietetické potraviny, bez ktorých ľudia môžu umrieť, prestanú preplácať zdravotné poisťovne. Akoby si ľudia ťažké alergie spôsobovali sami. Dobre, niekedy aj áno, ale s väčšinou sa pacienti narodia. A garantujem vám, že kupovať si päť krajcov chleba za 5 eur, to vám aj prejde chuť. Čo už. Keby aspoň to materské mlieko pre predčasne narodené deti trkvasi nechali. Hlavne, že akože rozdávajú rodinám 200 euro, akože, na druhej strane im rovno zoberú ešte viac. Smutná to krajina to Slovensko. Taká veľká asociálna diera pre bohatých aj chudobných. Lebo nie každý „bohatý“ kradol a kradne, zdedil či privatizoval. Ach…

Ale na zemiakové gule s jahodami musí byť vždy! Zbožňujem ich! A že ich viem uvariť naozaj už dokonalé! V lepkovej aj bezlepkovej verzii.

SUROVINY na klasickú aj bezlepkovú verziu

1 kg zemiakov, 300 g polohrubej múky/Schäar Mehl Farine, vajce, štipka soli, 30 – 35 jahôd čerstvých, mrazených či zaváraných, jahodový džem

POSTUP

  1. Celé zemiaky umyjem a uvarím v šupke do mäkka.  Nič sa nestane, ak sa aj rozvaria. Nerobím predsa vianočný majonézový šalát. Po vychladnutí ošúpem.
  2. Poriadne ich rukou pomliagam alebo nastrúham na jemnom strúhadle. Pridám celé vajce a štipku soli. Poriadne vymiešam.
  3. Postupne pridávam múku a miešam rukou, aby som vytvorila čo najlepšie cesto. Múku pridávať postupne je dôležité, lebo kvalita a vláčnosť cesta závisí aj od zemiakov a ich škrobu. Takže sa vám môže stať, že toľko múky ani nebudete potrebovať, prípadne naopak. Aby cesto malo tú správnu konzistenciu bez trpezlivosti to nejde. Bochník cesta musí byť tak akurát, aby ste ho neskôr mohli pohodlne vyvaľkať na pomúčenej doske.
  4. Cesto rozvaľkám na hrúbku asi 0,3 – 0,5 cm. Nožíkom urobím kocky vo veľkosti dlane.
  5. Do stredu každého štvoruholníka položím trochu jahodového džemu (nemusí byť) a jahodu. Je úplne jedno či je čerstvá alebo mrazená. Nesmie byť len rozmrazená.
  6. Z každej kocky vypracujem guľku tak, aby bola úplne zatvorená. Inak vám pri varení vo vriacej vode jahoda vypadne. Ak sa mi lepia ruky, pomôžem si ich zamúčením.
  7. Hotové guľky opatrne vložím do vriacej vody so štipkou soli. Hotové sú tie, ktoré vyplávajú na povrch. Pohodlne ich vyberám malým kovovým čajovým sitkom, do ktorého sa mi vmestí jedna guľa. Pri vyberaní sa mi potom nerozpadnú tak ľahko.

DOBRE VEDIEŤ

Poctivé domáce plnené gule sú výborné so zaliatym rozpusteným maslom, s ktorým nikdy nešetrím. Ale aj s tvarohom a práškovým cukrom. Alebo aj s ľahko opečenou strúhankou na masle. Môžete aj všetko spolu alebo aj nič. Toto jedlo je totiž také dokonalé, že je úplne jedno, v akej verzii ho pripravíte. Ak si doma nedám pozor a neodložím si moje bezlepkové, prídem aj o tie. Je to neskutočne dobrý domáci dezert, ktorý si môžete dovoliť kedykoľvek a nemusíte mať rovno záhradu. Stačí pritom tak málo. Kúpiť si mrazené jahody, alebo si na balkóne zasadiť svoju celoročnú odrodu.

(Ak vás tento článok s receptom zaujal redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu alebo aj dve)

Môže vás zaujať: