Spektrum

Recept: Pravý domáci perkelt z hlivy ustricovej

Milujem hlivu ustricovú. Nielen pre jej mimoriadne množstvo vitamínov a živín, ale najmä mimoriadne prenikavú chuť. Bohužiaľ si na ňu spomeniem, iba keď ju vidím v letáku v akcii. 

Hlivový perkelt doma milujeme. Dcéra hríby nemá rada, takže egoisticky sa s manželom vždy tešíme, že nám z neho neubudne. Keď bola ešte malá, a mali sme naň chuť, tak sme ju klamali, že to je pečienka. Zopár rokov nám to aj „žrala“, dnes má však už 26 rokov a už nám nenaletí, ale zasa, aspoň viac ostane.

Najmä na druhý deň, keď je najlepšia.


SUROVINY

1 kg hlivy ustricovej, olivový olej, 2 veľké cibule, voda, mleté čierne korenie, veľká kyslá smotana, malá 33% šľahačka, mletá červená paprika sladká, bezlepkové zahusťovadlo, 1PL jablkového octu, soľ

Hliva ustricová/foto: pixabay.com – thanhlocpham

POSTUP

  1. Na olivovom oleji spením dve väčšie cibule.

    Spenená cibuľa/foto: Dalito.sk

  2. Pridám na menšie kúsky nakrájanú umytú hlivu.

    foto: Dalito.sk

  3. Pridám mleté čierne korenie a zalejem vodou centimeter nad hlivu a dusím do zmäknutia ako to len ide, do chrumkava. Ak sa voda  vyparí, prilejem ďalšiu. Hliva má byť stále vo vode.

    foto: Dalito.sk

  4. Keď je takmer mäkká, pridám jednu veľkú kyslú smotanu a jedna 33% šľahačku.
  5. Prisypem mletú červenú papriku. My máme radi veľa, takže množstvo vždy odhadujem podľa sfarbenia. Privediem do varu.
  6. Perkelt (paprikáš) máme radi trochu zahustený, takže na záver pridávam  bezlepkové zahusťovadlo s trochou jablkového octu.
  7. Osolíme. Necháme krátko prejsť varom.
  8. Hotovo.

    foto: Dalito.sk

RADA

Perkelt je najlepší prihrievaný na druhý deň, ale málokedy nám vydrží 24 hodín. Aj pri hlivovom perkelte platí pravidlo kapustnice. Čím dlhšie odležaný či zohrievaný, tým delikátnejší. Výborný je s knedlou alebo varenými zemiaky s maslom a petržlenom. Chutí aj o polnoci priamo z kastrólu s chlebom.

Recept: Zelerový šalát s jablkom vraj aj ako afrodiziakum


 



Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *