Recept: Pravý domáci perkelt z hlivy ustricovej

Dalito.sk/Perkelt z hlivy ustricovej/foto: Dalito.sk
LUCIA TOMEČKOVÁ -

Milujem hlivu ustricovú. Nielen pre jej mimoriadne množstvo vitamínov a živín, ale najmä mimoriadne prenikavú chuť. Bohužiaľ si na ňu spomeniem, iba keď ju vidím v letáku v akcii. 

Hlivový perkelt doma milujeme. Dcéra hríby nemá rada, takže egoisticky sa s manželom vždy tešíme, že nám z neho neubudne. Keď bola ešte malá, a mali sme naň chuť, tak sme ju klamali, že to je pečienka. Zopár rokov nám to aj „žrala“, dnes má však už 26 rokov a už nám nenaletí, ale zasa, aspoň viac ostane.

Najmä na druhý deň, keď je najlepšia.

SUROVINY

1 kg hlivy ustricovej, olivový olej, 2 veľké cibule, voda, mleté čierne korenie, veľká kyslá smotana, malá 33% šľahačka, mletá červená paprika sladká, bezlepkové zahusťovadlo, 1PL jablkového octu, soľ

POSTUP

  1. Na olivovom oleji spením dve väčšie cibule.
  2. Pridám na menšie kúsky nakrájanú umytú hlivu.
  3. Pridám mleté čierne korenie a zalejem vodou centimeter nad hlivu a dusím do zmäknutia ako to len ide, do chrumkava. Ak sa voda  vyparí, prilejem ďalšiu. Hliva má byť stále vo vode.

    foto: Dalito.sk
  4. Keď je takmer mäkká, pridám jednu veľkú kyslú smotanu a jedna 33% šľahačku.
  5. Prisypem mletú červenú papriku. My máme radi veľa, takže množstvo vždy odhadujem podľa sfarbenia. Privediem do varu.
  6. Perkelt (paprikáš) máme radi trochu zahustený, takže na záver pridávam  bezlepkové zahusťovadlo s trochou jablkového octu.
  7. Osolíme. Necháme krátko prejsť varom.
  8. Hotovo.

RADA

Perkelt je najlepší prihrievaný na druhý deň, ale málokedy nám vydrží 24 hodín. Aj pri hlivovom perkelte platí pravidlo kapustnice. Čím dlhšie odležaný či zohrievaný, tým delikátnejší. Výborný je s knedlou alebo varenými zemiaky s maslom a petržlenom. Chutí aj o polnoci priamo z kastrólu s chlebom.

Recept na šťastné manželstvo: Nerobte mužom raňajky!