Recept s príbehom: Najlepší cottage hruškový šalát

Dalito.sk/Dokonalé raňajky s cottage hruškovým šalátom/foto: Dalito.sk

Neviem ako u vás doma, ale my sme už po prvom mesiaci pandémie zistili, že takto to ďalej nepôjde. Bez ohľadu na to, koľko bude epidémia trvať, okamžite sme rozhodli, že končíme s varením, po ktorom sme sa s plnými bruchami presviedčali, že aj ten kvapkajúci olej z vyprážaného syru je zdravý, lebo však pravý sa okrem tatárskej omáčky konzumuje u susedov aj so šalátom alebo červenou kapustou.

Vedeli ste, že „smažák“ je najobľúbenejším českým jedlom a že vďaka tomu sú v spotrebe tatárskej omáčky svetová TOPka? Podľa štatistík na tatárku Česi utratia o polovicu viac ako na kečup, kým na celom svete je to opačne.

Váha však po mesiaci jasne ukazovala, že takýmto spôsobom sa po pandémii z domu v lepšom prípade vygúľame, ak rovno pre enormné hodnoty cholesterolu nepríde pre nás sanitka.  

Takže padlo rozhodnutie, opäť zavolať nášmu univerzitne vzdelanému odborníkovi na zdravú výživu a poprosiť ho, aby nás zachránil. Bolo to jedno z našich najlepších rozhodnutí počas pandémie. Vyplnili sme dotazníky, manžel absolvoval aj lekársku prehliadku a zvonček na byte s naozaj zdravým jedlom sa až dodnes nezastavil.

Veľmi nám chutí. Manžel sa stravuje podľa krvnej skupiny, ja som menej náročná. Ako diagnostikovanej celiatičke ma do gastrotranzu vie dostať čokoľvek bezlepkové, a keď je to ešte aj zdravé… Jediné, čo sme ho poprosili, teda skôr manžel, či by mohol viac šetriť s tofu.  

Som nesmierne spokojná. Neviem, kde na tie recepty chodí, ale zasa, hlásiť sa pre to na Karlovu univerzitu už nebudem. Denne ho obdivujem, ako sa okrem vypočítanej stravy, dokáže už rok neopakovať.   

Naposledy vymyslel niečo, čo som v živote nejedla. Kombinácia ma očarila natoľko, že som si ju cez víkend zopakovala sama. Áno, samozrejme, aj popri krabičkách občas zhreším. To je jasné.

Ani neviem či to chutí slano alebo sladko, ale jednoducho je to BOMBA! Nie kalorická, ale chutná. Boli to jedinečné raňajky.

SUROVINY

cottage syr, hruška, pomaranč, 1PL šťava z citróna, kešu, hrozienka, lieskové a burské oriešky, mletá škorica

POSTUP

Hrušku umyjete, nakrájate na malé kúsky a pridáte do syru. To isté urobíte s očisteným a odkôstkovaným pomarančom. Prilejete lyžicu citrónovej šťavy, hrozienka a všetky oriešky, ktoré ste si predtým jemne opiekli na suchej panvici. No a na záver už len jemne posypať škoricou.

RADA

Samozrejme, fantázii sa medze nekladú. Viem si to predstaviť aj s medom, ktorým by som určite nič nepokazila, ale táto jednoduchá aj netradičná chuť ma naozaj fascinovala. Určite je to dobré aj s jablkom, ale tá hruška je fakt s tomto pomere dokonalá.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)