Zdravý recept: Vynikajúci jarný šalát z cviklových listov

Zdravý jarný šalát/foto: Maja Kadlečíková
DALITO -

Kamarátka nemá záhradu, ale všetko ju okolo pestovania zaujíma. Na nete. So záujmom sleduje, čo všetko ja považujem za jedlé. Minule sa zarazila, keď som jej narýchlo pripravila jarný šalát zo záhrady. Reďkovku pozná, aj cibuľku, aj síce podozrivo zelený, ale chutný tekvicový olej aj známu citrónovú šťavu zvládla. Zarazili ju ale listy, čo nepoznala. Cviklové listy? Na jedenie?

Veď keď cviklu jedla zaváranú, listy tam neboli. Našťastie sa riadi heslom: dôveruj, preveruj. V jej prípade je rozhodujúci zdroj – keď na nete našla spoľahlivý, že cviklové listy sú nielen jedlé, aj aj zdravé, bola nadšená. Stále uvažujem, či jej chutili pre to, čo našla na internete, alebo len tak, pre chuť. Keď som u nej vyzvedala, so smiechom odvetila, že “rozhodol náhly hlad a chuť na niečo svieže, malé.”

Jarný zázrak

Inak reďkovka, to je taký jarný zázrak. Má v sebe vlákninu, podporí metabolizmus, detoxikuje, ničí škodlivé baktérie. Má veľa vitamínu C na imunitu, uľahčí odkašliavanie. Bielkoviny v nej sú dobré na svaly. Podporí zdravú pokožku, vlasy. Jarná mladá cibuľka znižuje hladinu cukru v krvi, spevní kosti, pomôže pri problémoch s trávením. Vitamín B1 zaberá proti stresu a únave.

Cviklové listy čistia krv, podporia imunitu, trávenie, srdce, tlak, nové bunky, pečeň.

SUROVINY

Reďkovka, mladá cibuľka, tekvicový olej a citrónová šťava podľa chuti, mladé cviklové listy

POSTUP

1. Reďkovku a mladú jarnú cibuľku očistím a nakrájam. Reďkovku na kocky, cibuľku na hrubšie plátky, kolieska. Ak sa ponáhľam, nastrúham na hrubšie plátky.

2. Pridám citrónovú šťavu, tekvicový olej – a hotovo!

3. V záhrade mi vyrástli mladé cviklové listy, tak som neodolala a pridala. Pridať sa dá čokoľvek svieže zo záhrady. Popri mladých lístkoch červenej repy sú chutné takisto kalerábové, reďkovkové.

Dobre vedieť

Vedeli ste, že tekvicový olej zaberá proti zápalu, posilní trávenie, lieči močové cesty, posilní vlasy, pokožku, srdce, cievy? Citrónová šťava zasa dezinfikuje organizmus, zabraňuje prekysleniu, posilní imunitu, zníži cholesterol, odstráni vedľajšie účinky liekov, viaže ťažké kovy, podporuje pamäť, čistí pečeň. Aspoň tak to píšu odborníci na internete. 😊

Autorka receptu: © Maja Kadlečíková, spisovateľka

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: