Spektrum

Recept: Pesto z tekvicových jadierok, prevencia proti chrípke

Pesto  je vzácne preto, že vždy môže chutiť inak, vždy je však výnimočné, pretože je takmer vždy prevažne zo zdravých a  čerstvých surovín. A vždy si ho môžete pripraviť podľa toho, ktorú z ingrediencií máte práve doma.

Naposledy som skúsila pripraviť pesto z tekvicových jadierok. Nechcela som totiž opäť niečo klasické, čo vás už ani nemôže príjemne prekvapiť a vidíte to na každom rohu. Teda bazalkové či avokádové pesto. A tak vznikol tento chuťový zázrak.

Okrem toho, nič jednoduchšie v kuchyni, ako prípravu pesta, nepoznám. Veď kto má cez týždeň čas zabíjať dlhé minúty varením? Asi nadšenci.


SUROVINY

hrnček bazalkových listov, hrnček tekvicových jadierok, 1 KL medu, 1 KL jablčného octu, ½ hrnčeka olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1PL šťavy z citrónu, soľ

Suroviny na prípravu pesta/foto: Dalito.sk

POSTUP

Do misky dám všetky suroviny okrem oleja.

Postupne všetko mixujem ponorným mixérom a postupne a pomaličky prilievam olej.

Pesto počas mixovania/foto: Dalito.sk

Dobre všetko rozmixujem na hladkú a nadýchanú kašu.


Pesto pred dokončením/foto: Dalito.sk

Ak je príliš husté, pridajte viac oleja.

Hotové pesto/foto: Dalito.sk

Pesto je hotové.

RADA

Pesto je samo o seba mastnejšie, takže ho okrem cestovín, či do polievky, odporúčam ako delikatesu aj na suchú hrianku. Okrem toho, tekvicové jadierka sú bohatým zdrojom aminokyselín tryptofán. Pôsobia tak na pohodu a dobrú náladu človeka. Okrem iného sú bohaté na zinok, horčík, fosfor, mangán, meď, vápnik, železo a vitamíny A, B, D, E. Oceníte to najmä v zimných mesiacoch, pretože pôsobia preventívne aj proti chrípke.

Dobrú chuť/foto: Dalito.sk


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *