Spektrum

Recept: Pikantné paradajkové pesto jedna báseň

Pražské domáci trhy na Náplavke sú známe tým, že tam každú sobotu doobeda nájdete najlepšie domáce dobroty, aké len široko ďaleko v Prahe nájdete. Jeden stánok tam však patrí medzi naozaj, čo patrí, JE, absolútna TOPka,  s najdlhšou radou zákazníkov.

Najviac ľudí na domácu dobrotu totiž čaká práve pri stánku s topinkami, na ktoré domáci výrobca ponúka domáce pestá všetkého druhu. Priamo na horúcu hrianku natiera  domáce pestá, doslova kopcovito. Sú evidentne také dobré, že nikto zo zákazníkov nerieši, že si na  dobrotu musí vystáť celé minúty. Celé to na Náplavke za to stojí.

Pri stánku s pestami od výmyslu sveta natieraných rovno na ešte teplé hrianky je na trhoch vždy najväčší záujem/foto: Dalito.sk

Domáce pestá na hrianke milujeme aj my doma. Robím naozaj rôzne a ich chýr sa rozšíril aj medzi kamarátov, ktorí si ich s obľubou u mňa objednávajú. Pred návštevou, alebo aj ako „objednávku“ domov, či darček pre blízkych.


foto: Dalito.sk

Domáce poctivé pesto je balzam na chuťové bunky a žalúdok. Nielen na cestoviny, ale najmä na suchú hrianku. Nič zložité ani pre totálneho kuchynského analfabeta, či zaneprázdnených pracantov, ktorí doma nič nestíhajú.

Stačí na to mať vycibrenú kuchynsko-potravinovú logistiku v hlave a pri návšteve v obchode myslieť dopredu. A ak  pri mixovaný domáceho pesta predsa len v chladničke niečo chýba, vždy sa dá nahradiť niečím iným.

Medzi moje najobľúbenejšie pestá patrí pikantné paradajkové. Darmo ho vždy urobím viac, na horšie časy, zvyčajne sa nedožuje rána.

SUROVINY

Šálka sušených paradajok, hrsť čerstvej bazalky, lyžička čerstvého majoránu, 25 čiernych olív bez kôstok, polievková lyžica sušeného tymianu, 2 strúčiky cesnaku, 3-4 čili papričky, asi 5 polievkových lyžíc olivového oleja, lyžica strúhaného parmezánu, čierne korenie, soľ

POSTUP


  1. Všetky suroviny si pripravíme do jednej nádoby, spolu s bylinkami bez stoniek. Iba listy.

    foto: Dalito.sk

  2. S korením opatrne, lebo čili aj cesnak si svoju úlohu splnia dostatočne.

    foto: Dalito.sk

  3. Vodu z olív nevyhadzujte. Ak pri mixovaní ostane pesto husté, môžete ho jemne zriediť práve vodou z olív.
  4. Všetko dobre vypracujte ponorným mixérom, alebo v mixére. Olej prilievame postupne, až kým sa nevytvorí vyhovujúca nadýchaná hmota.
  5. A šup na horúce hrianky.

RADA

Ak vám nejaká ingrediencia chýba, nebojte sa experimentovať. Pesto som ešte nikdy nepokazila.

Ak ste nezohnali nesolené sušené paradajky nevadí, môžu byť aj solené. Buď pesto nedosolíte, alebo paradajky rýchlo opláchnete pod vodou a vysušíte papierovou utierkou. Ak na posedenie nezjete pesto celé, stačí ho dať do pohárika, zaliať olivovým olejom tesne nad povrch a zatvoriť viečko. V chladničke takto vydrží aj 2 mesiace.

foto: Dalito.sk

A nezabudnite, ak prídete do Prahy, určite si v sobotu doobeda, počas celého roka, urobte čas na slávnu Náplavku. Neoľutujete!

RECEPT s príbehom: Jedinečné pesto z mrkvovej vňate



Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *