Zdravie

Bezlepkový recept: vanilkovo-orechové rožky bez múky

Bezlepkové vianočné vanilkovo-orechové rožky

Hlavne v predvianočnom období rozvoniavajú v nejednej domácnosti. No málokto vie, že vanilkovo-orechové rožteky pochádzajú z Rakúska (ich nemecký názov je Vanillekipferl), konkrétne z Viedne. Podľa povesti sa začali piecť na počesť porážky osmanských vojsk pri Viedni v roku 1683. Osmanská ríša vtedy mala na vlajke polmesiac, preto sa začali piecť v tomto tvare.

Vanilkovo-orechové polmesiačiky sa následne rozšírili po celej Rakúskej monarchii, okrem iného aj na Slovensko, kde sa stali typickými vianočnými cukrovinkami. Okrem toho sú obľúbené aj v Bavorsku, kde sú špecialitou bavorského mesta Nördlingen. V pôvodnom rakúskom recepte sa používajú zásadne mleté mandle, u nás sa však udomácnili vlašské orechy.

Dnes si ich pripravíme trochu netradične. V recepte absentuje múka (a dokonca nepoužívame ani maslo), recept je tak vhodný aj pre celiatikov a ľudí, ktorí počas vianočných sviatkov nechcú priberať. Na ich prípravu budeme potrebovať iba tri suroviny. Tak poďme na to.


Čas prípravy: 15 minút Čas pečenia: 60 minút

SUROVINY na cca 40 ks

3 ks bielok (nie celé vajíčka), 250 g kryštálového / trstinového cukru, 300 g mletých vlašských orechov, 20 g mletých vlašských orechov (na obaľovanie), 20 g práškový + 10 g vanilkový cukor (na obaľovanie)

POSTUP

1, Bielky vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme cukor. Keď máme tuhý lesklý sneh, mixér vypneme a už len vareškou vmiešame mleté vlašské orechy.


2, Z hmoty odoberáme lyžicou malé kôpky, ktoré dáme do mletých vlašských orechov určených na obaľovanie a rukami danú kôpku obalíme.

3, Obalenú kôpku vytvarujeme do tvaru rožteka, ktorý položíme na plech s papierom na pečenie a dáme sušiť do rúry pri teplote 100 stupňov Celzia po dobu 60 minút.

bezlepkové rožteky
Pečieme pri 100 stupňoch Celzia asi 60 minút/foto: M. Václavková-Konrádová

4, Po skončení sušenia vyberieme plech z rúry a rožteky obalíme práškovým cukrom, do ktorého sme zamiešali aj cukor vanilkový.

5, Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe. Približne o dva dni rožteky zmäknú.

TIP

Ak máte alergiu na orechy, môžete ich nahradiť kokosom. A kým ostatní budú mať rožteky orechové, vaše budú kokosové.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *