Bezlepkový recept: vanilkovo-orechové rožky bez múky

Dalito.sk/Vianočné vanilkovo-orechové rožky inak/foto: M. Václavková-Konrádová
MARCELA VÁCLAVKOVÁ KONRÁDOVÁ -

Hlavne v predvianočnom období rozvoniavajú v nejednej domácnosti. No málokto vie, že vanilkovo-orechové rožteky pochádzajú z Rakúska (ich nemecký názov je Vanillekipferl), konkrétne z Viedne. Podľa povesti sa začali piecť na počesť porážky osmanských vojsk pri Viedni v roku 1683. Osmanská ríša vtedy mala na vlajke polmesiac, preto sa začali piecť v tomto tvare.

Vanilkovo-orechové polmesiačiky sa následne rozšírili po celej Rakúskej monarchii, okrem iného aj na Slovensko, kde sa stali typickými vianočnými cukrovinkami. Okrem toho sú obľúbené aj v Bavorsku, kde sú špecialitou bavorského mesta Nördlingen. V pôvodnom rakúskom recepte sa používajú zásadne mleté mandle, u nás sa však udomácnili vlašské orechy.

Dnes si ich pripravíme trochu netradične. V recepte absentuje múka (a dokonca nepoužívame ani maslo), recept je tak vhodný aj pre celiatikov a ľudí, ktorí počas vianočných sviatkov nechcú priberať. Na ich prípravu budeme potrebovať iba tri suroviny. Tak poďme na to.

Čas prípravy: 15 minút Čas pečenia: 60 minút

SUROVINY na cca 40 ks

3 ks bielok (nie celé vajíčka), 250 g kryštálového / trstinového cukru, 300 g mletých vlašských orechov, 20 g mletých vlašských orechov (na obaľovanie), 20 g práškový + 10 g vanilkový cukor (na obaľovanie)

POSTUP

1, Bielky vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme cukor. Keď máme tuhý lesklý sneh, mixér vypneme a už len vareškou vmiešame mleté vlašské orechy.

2, Z hmoty odoberáme lyžicou malé kôpky, ktoré dáme do mletých vlašských orechov určených na obaľovanie a rukami danú kôpku obalíme.

3, Obalenú kôpku vytvarujeme do tvaru rožteka, ktorý položíme na plech s papierom na pečenie a dáme sušiť do rúry pri teplote 100 stupňov Celzia po dobu 60 minút.

bezlepkové rožteky
Pečieme pri 100 stupňoch Celzia asi 60 minút/foto: M. Václavková-Konrádová

4, Po skončení sušenia vyberieme plech z rúry a rožteky obalíme práškovým cukrom, do ktorého sme zamiešali aj cukor vanilkový.

5, Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe. Približne o dva dni rožteky zmäknú.

TIP

Ak máte alergiu na orechy, môžete ich nahradiť kokosom. A kým ostatní budú mať rožteky orechové, vaše budú kokosové.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)