Lacný recept: vynikajúce kelové placky s kyslou smotanou podľa Katky. Univerzálny recept, ktorý sa u vás doma bude dediť

Kelové placky/foto: autorka

Lacný recept, vynikajúce kapustové placky s kyslou smotanou si na Dalito.sk užíva nevídanú čítanosť. Ani sa nečudujem, lebo doma sme si túto dobrotu užili akoby sme sedeli pri vychýrenej dobrote v nejakej zážitkovej grand cru reštaurácii.

Kamarátka, rozhlasová redaktorka a bývalá kolegyňa Katka Ottová sa chytila informácie, že môj recept je univerzálny v tom, že kapustu môžete vymeniť vlastne za čokoľvek a že ho nabudúce skúsim aj inak. Napríklad, kapustu vymením za kel.

Katka ma povzbudila, že kelové sú naozaj výborné ak do nich pridám miesto kôpru majoránku a veľmi prerastenú slaninku, ktorú vopred opražím. Miesto múky mi odporučila rožok na kocky v mlieku s vajíčkom.  Bohužiaľ, vzhľadom na celiakiu a cenu bezlepkových rožkov som ostala pri bezlepkovej múke, lebo 5 krajcov bezlepkového chleba ma stojí niekde aj viac ako 5 eur. Múka je teda „lacnejšia“. Povzbudila ma konštatovaním, že aj tak to bude fajn. Pretože slaninka, cibuľka a majoránka urobia s jedlom zázrak.

Mala preveľkú pravdu, aj keď som do placiek, vďaka manželovi, zabudla pridať cibuľu. Pred varením mi totiž na kuchynskej linke urobil taký poriadok, že mi poodkladal aj všetky suroviny, ktoré som si na kelový zázrak pripravila dopredu.

Suroviny

polovička  hlavičky stredného kelu (cca 400 g), soľ, 1 PL majoránky, 7 hrubších pásikov naozaj prerastenej slaniny,  2 vajcia, 50 g kyslej smotany, 60 g múky, opražená alebo aj surová cibuľa na drobno môže aj nemusí byť, kyslá smotana s medvedím cesnakom na namáčanie

Postup

  1. Kel nakrájame na tenké pásiky  a uvaríme do mäkka. Necháme odkvapkať a odložím do misy. Osolíme.
  2. Vo vyššom hrubšom hrnci opečieme slaninu na malé kúsky. Slaninku prihodím ku kelu, vypečenú masť necháme v hrnci. Budeme na nej opekať placky.
  3. Ku kelu pridáme naozaj veľa majoránky, vajcia, smotanu a múku. Kto chce, múku môže nahradiť rožkami na kocky namočenými v mlieku.
  4. Kým si v hrnci zohrejeme zvyšnú masť zo slaninky, kelovú hmotu poriadne premiešajte a vytvorte homogénnu zmes. Kto má chuť, môže pridať aj nadrobno nakrájanú cibuľu. Ja som na ňu zabudla.
  5. Polievkovou lyžicou ukladáme na rozpálený olej, trošku potlačíme, aby sme vytvorili tvar menších placiek a opečieme z oboch strán.
  6. Kelové placky sú výborné nemočené do kyslej smotany s bylinkami, ja som zvolila mrazený medvedí cesnak.

Dobre vedieť

Univerzálny recept nabudúce skúsim z buľvy zeleru. Už teraz sa teším.

Inak späť ku kelu. Na zdravopedia.sk som sa dočítala, že kel je jedným z najrozšírenejších a najlacnejších druhov zeleniny, a predsa je čímsi mimoriadny: nezvyčajne vysokým obsahom nutričných látok. Kel je typickým príkladom toho, že príroda niekedy do najobyčajnejších rastlín vloží viac vzácnych látok než do exotických plodov. Kel podľa portálu čistí črevá a odstraňuje zápchu. 10 účinkov kelu nájdete TU.

Inak, kelu som sa v kuchyni nespravodlivo vyhýbala. Až do receptu plnenej kelovej hlavy s mäsom aj medvedím cesnakom. Odvtedy som si ho zamilovala.

(Ak chcete oceniť poctivý recept, budeme vďační, ak redakciu Dalito.sk pozvete na kávu)

Môže vás zaujať: