Recept: Ako správne uvariť párky, aby nepraskali

Ako správne variť párky/foto: autorka

Určite tú vetu poznáte aj vy: „Tá/ten ani párky nevie uvariť!“ Ja som roky mala úplne opačný problém. Kým u nás doma sa nielen hostia vždy olizovali, párky som rozvarila takmer vždy.

Škoda, že som na žiadnom ich obale nenašla presný návod od výrobcu, ako párky vlastne variť správne, aby boli čo najchutnejšie. Taká maličkosť by určite potešila.

Skúšala som všetky možné spôsoby, aj tak v hrnci popraskali. Vyskúšala som všetky možné rady z internetu, až som vymyslela vlastný spôsob. A tak sme po rokoch do nášho jedálničku opäť vrátili túto pochúťku ešte z detstva, ktorá nám každú nedeľu navodí príjemnú rannú atmosféru pokojného rána.

Vôňa nám vždy pripomenie najkrajšie chvíle detstva, ktoré sme často trávili u starých rodičov aj s párkom v ruke.

Návod skutočne funguje na predvarené párky. Nepredvarené som zatiaľ neskúšala.

Suroviny

párky, vyššia panvica-pekáč, voda

Postup

  1. Predtým, ako párky vložím do vody, vyberiem ich z chladničky, aby sa ohriali na izbovú teplotu.
  2. Vyššiu panvicu (pekáč), naplním vodou, ohrejem na najvyššom stupni do bodu varu.
  3. Z deväťstupňovej stupnice teplotu znížim na sedem a do vody vložím  od výrobcu už predvarené párky.
  4. Prikryté varím maximálne  tri minúty. Potom teplotu vypnem a odkryté nechám ponorené ešte minútu.
  5. Párky vyťahujte z vody vždy opatrne, aby ste neporušili ich štruktúru. Pred servírovaním ich nechajte krátko odkvapkať. Hotovo.

Dobre vedieť

Ak máte chuť experimentovať, v Českej republike do vody niekedy prilejú víno alebo najmä pivo, v zdravšej verzii olej. Párky ich vraj pri varení nasajú a získajú veľmi zaujímavú chuť.

(Ak viete oceniť poctivý recept, budeme vďační ak redakciu Dalito.sk podporíte darovaním kávy)

Môže vás zaujať: