Recept nutričného terapeuta: Najlepšia protinádorová mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka/foto: Václav Štafl
DALITO -

Vedeli ste, že mrkva patrí medzi 12 potravín, ktoré môžu znížiť riziko rakoviny? Na Dalito.sk na to upozornil na to rešpektovaný gastroenterológ Ladislav Kužela.

Vo viacerých štúdiách sa ukázalo, že konzumácia väčšieho množstva mrkvy je spojená so zníženým rizikom určitých typov rakoviny.

Napríklad jedna analýza sa zamerala na výsledky piatich štúdií a dospela k záveru, že konzumácia mrkvy môže znížiť riziko rakoviny žalúdka až o 26 %.Ďalšia štúdia zistila, že vyšší príjem mrkvy bol spojený s 18% nižšou pravdepodobnosťou vzniku rakoviny prostaty.

Iná štúdia analyzovala stravu 1 266 účastníkov s rakovinou pľúc a bez nej. Zistilo sa, že súčasní fajčiari, ktorí nejedli mrkvu, mali trikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pľúc v porovnaní s tými, ktorí jedli mrkvu viac ako raz týždenne.

Skúste preto začleniť aj mrkvu do svojho jedálnička, napr. ako zdravú desiatu alebo chutnú prílohu len niekoľkokrát týždenne, aby ste si tak zvýšili jej príjem a potenciálne znížili riziko rakoviny.

Napriek tomu nezabudnite, že tieto štúdie ukazujú súvislosť medzi konzumáciou mrkvy a rakovinou, ale nezohľadňujú iné faktory, ktoré môžu hrať úlohu.

Čo tak večerný tip na dokonalé raňajky či desiatu? Alebo studenú večeru, nech sa večer nechladíme iba šalátmi alebo zmrzlinou?

Nechajte sa inšpirovať dokonalou nátierkou iba z niekoľkých ingrediencií a ešte aj zdravých. Je lacná a hotová o pár minút. Ak ju necháte do rána vychladiť v chladničke, po prebudení vás postaví na nohy a vleje energiu do nového dňa. Určite je zdravšia ako desať deka vlašského šalátu z lahôdok.

Suroviny

dve mrkvy, tvaroh, prírodná Lučina, soľ, cesnak sušený alebo čerstvý, čerstvá petržlenová vňať, soľ

Postup

  1. Do malej misky na jemno nastrúhame mrkvu. Šťavu mierne odstránime.
  2. Pridáme tvaroh.
  3. Vmiešame Lučinu.
  4. Osolíme, pochutíme sušeným cesnakom. Použiť môžete aj čerstvý, ale iba ak sa neplánujete cez deň bozkávať. Ak máte iné plány, uprednostnite sušený.
  5. Vmiešajte na drobno posekanú čerstvú petržlenovú vňať.
  6. A poriadne zamiešajte.
  7. Podľa potreby ešte dosoľte.

Dobre vedieť

Ak si pomazánku natriete na raňajky, nebojte sa na ňu položiť aj kúsok šunky. A samozrejme nezabudnite aj na zdravú zeleninu. Vynikajúca je nielen na čerstvý či opečený chlieb. Mimoriadne chutí aj s lyžicou. Počítať však musíte s tým, že z nej pre nikoho iného už neostane. Takže opatrne. A nezabudnite, pri jedle sa nemľaská!

Autor receptu: Václav Štafl, nutričný terapeut

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: