Recept od nutričného terapeuta: Syrová roláda s krémovým špenátom

Krémový špenát so zemiakovou kašou a syrovou roládou/foto: V. Štafl

Vždy, keď som videla niekde zdravý recept od naozaj odborníka, spozornela som. V hlave sa mi vynorili predsudky, že to musí byť také zdravé, až to nemôže chutiť. Prípadne je toho tak málo, že v noci budem skuvíňať v kŕčoch od hladu a po polnoci sa určite zobudím na chlad, s hlavou v chladničke.

Až sme si doma povedali, že nastal čas urobiť pre zdravie  maximum. V preklade, eliminovať vyprážané nielen rezne, ale aj znížiť spotrebu klobásky a slaninky pred večerným televízorom, či skončiť s bagrovaním džemu rovno z fľaše.

No a keď sme začali spolupracovať s „našim“ nutričným terapeutom, pánom Štaflom, vlastne dodnes nechápem, ako sme sa mohli dožiť nášho veku. Keď nám po dôkladnych lekárskych vyšetreniach a laboratórnych výsledok pripravil jedálniček, neverili sme vlastným očiam. Na čo všetko sme v našej kuchyni už dávno zabudli, a hlavne, čo všetko sa z toho dá uvariť nielen zdravé, ale hlavne chutné. A keď k tomu absolvent Karlovej univerzity pridá ešte svoj povestný humor, o zábavu máme doma postarané. Najviac som sa bála, že nám predpíše delenú stravu. Opak je však pravdou.

Doma sa u nás vlastne nič nezmenilo, až na to, že je to zdravé. A to je podstatné. Samozrejme, že občas zhrešíme aj my a občas si dáme aj pauzu, najmä počas sviatkov, ale inak nás naši lekári milujú. Vraj sme s manželom príkladom toho, „ako to ide, keď niekto naozaj chce“, mávajú nám nadšene s laboratórnymi výsledkami nad hlavou pri príležitosti preventívnych prehliadok. Samozrejme, že ich nevynechávame, samozrejme, že ich časové intervaly dodržiavame. Veď sa už nemáme čoho báť.

Pán Štafl sa o nás naozaj príkladne stará aj vďaka jeho elektronickej knihe. Tomuto mladému, ale už skúsenému odborníkovi veľmi držím palce. Cítim, že má v nutričnej oblasti veľkú budúcnosť. Sympatické na ňom je aj to, že jeho zdravé recepty zbytočne nekomplikuje a zvládne ich naozaj každý.

Suroviny na 4-5 porcií

10 vajec, 90 g špenátu, soľ, čierne korenie, 70 g syru eidam, 4 ČL oleja, jedna cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 500 sekaného mrazeného špenátu, cottage syr, zemiaky a mlieko na kašu, voda, papier na pečenie

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 180° Celzia.
  2. Bielky oddelíme od žĺtok. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, osolíme, okoreníme.
  3. K žĺtkom pridáme nasekaný rozmrazený špenát, premiešame a dochutíme.
  4. Na plech položíme papier na pečenie, ktorý môžeme premazať kvapkou oleja. Bielky a žĺtka spojíme dohromady a vlejeme na plech. Rovnomerne posypeme strúhaným syrom a dáme piecť do predhriatej rúry.
  5. Po zhruba 6-8 minútach vyberieme. Vajcia by mali byť tuhé natoľko, aby sa dali oddeliť od papiera a zarolovať. Už zatočenú roládu dáme ešte na 3-5 minút do rúry.
  6. V menšom hrnci si na troške oleja jemne opečieme cibuľku, pridáme prelisovaný cesnak a špenát. Premiešame, podlejeme a asi 20 minút necháme dusiť na nižšom plameni. Nakoniec vmiešame cottage syr a dochutíme.
  7. Podávame so zemiakovou kašou či pečenými zemiakmi a na plátky pokrájanou roládou. 

(Ak vás recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu alebo nám pošlite váš domáci recept na redakcia@dalito.sk, ktorý vymeníme za knižnú novinku podľa vášho výberu)