Recept s príbehom: Diétne, zeleninové, mierové Nobelove hranolky

Dalito.sk/Jedinečné zeleninové hranolky/foto: Lucia Tomečková

Manžela pred priateľmi volám Skoro dokonalý aj z toho dôvodu, že je to najnevďačnejší stravník, pre ktorého som kedy varila. Čím viac som mu s láskou vyvárala, tým viac ma obviňoval z každého gramu navyše, ktorý pribral. Akoby som JA mohla za to, že okrem cesty od počítača do sedačky nevykonáva takmer žiadnu inú fyzickú námahu.

Jednu z platničiek, ešte ako aktívny dlhoročný hádzanár, totiž zanechaj na palubovke a členok si dolámal pred pár rokmi na „chlapskom“ futbale v telocvični. Viete, to je ten futbal, keď chlapi chcú ešte stále ostať deťmi, bez ohľadu na vek.

Jedného dňa, keď som pol dňa stála v kuchyni a vyvárala mu francúzsku špecialitu z čakanky (druhú polovicu dňa som naháňala suroviny) a večer mi za nádherne naservírovaným tanierom miesto „Fú, aké to je skvelé,  ši šikovná!“ zamrmlal „Prečo toľko vyváraš, potom priberám!“ som buchla po stole a povedala DOSŤ! A toto platí dodnes.

Po rokoch musím skonštatovať, že nič lepšie sa mi ani nemohlo stať a mala som to urobiť hneď, ako dcéra odišla z domu. Roky mu hotovú zdravú stravu v krabičkách, a vlastne už aj mne, nosí špecialista na výživu rovno k dverám. Skvelé, nenormálne, úžasné! Kto tento biznis vymyslel by mal dostať Nobelovu cenu za mier v rodine!

Takže doma varím už iba výnimočne, alebo keď to špecialista na zdravé stravovanie preženie a pred televízor si mám ľahnúť už hladná. Presne na tieto chvíle mám pripravenú zásobu mrkvy, zeleru a petržlenu. V chladničke vydržia dlho a aj ten olej sa doma vždy nájde.

Skoro dokonalý, ktorý sa váži každé ráno, z nich ešte nikdy nepribral napriek tomu, že keď si ich naservírujem pred televízor, akosi vždy zabudne na to, že som to práve JA, kvôli ktorej kedysi priberal.

SUROVINY

Hranolky: koreňová mrkva, koreňový petržlen, koreňový zeler, olej, soľ

Dresing (nemusí byť): kyslá smotana (biely jogurt), cibuľa, 1PL kremžskej horčice, čerstvá feferónka

POSTUP

  1. Zeleninu očistíme.
  2. Nakrájame na tenšie hranolky.

    Zelenina pripravená na opekanie na panvici/foto: Dalito.sk

  3. Rukou premiešame a postupne opekáme na rozpálenom ohni ako hranolky. Počas pečenia zelenina zmäkne, čo vôbec nie je na škodu. Nebojte sa nechať zeleninu mierne pripáliť.
  4. Posoliť a hotovo.
  5. Doma som ešte našla zvyšky nákupu po návšteve. Potraviny u nás nevyhadzujeme, takže som k Nobelovým zeleninovým hranolkám, počas ich opekania na panvici, pripravila aj dresing. Poviem vám, prsty sme si olizovali. Fakt. Aj Skoro dokonalý.
  6. Dresing: Absolútne jednoduché. Do kyslej smotany som na jemno nasekala cibuľu a feferónku.
  7. Pridala lyžicu horčice a zamiešala.
  8. Hotovo.
  9. Nepoznám krajší pohodový jesenný večer, ako si do domáceho dresingu namáčať tieto jedinečné zeleninové hranolky plné domáceho mieru a zo zatajeným dychom sledovať dokonalý český seriál Vyprávěj. Milujem utorky a štvrtky! Krásnu jeseň priatelia!

PONAUČENIE

Ak mám ešte na balkóne, pridám aj čerstvý ligurček, ktorý už nekupujem roky. Raz som ho kúpila v obchode aj v kvetináči, doma presadila do väčšieho, šupla na balkón a odvtedy ho mám celú sezónu po ruke. Dobre, občas musím kúpiť nový, ale to len vtedy, ak sme dlhšie mimo domu a nemal ho kto polievať. Dnes sa už však rovno sťahuje s nami.

Recept s príbehom: zázračný, antivirotický, domáci šalviový sirup