Životný štýl

Recept proti jarnej únave: Pikantné mrkvové pesto

mrkvové pesto

Mala som kedysi taký záchvat a vlastne ho mám dodnes. Takmer denne som kamarátom, ale hlavne sebe, pripravovala čerstvé pesto a natierala ho na čokoľvek. Dokonca som ho bagrovala len tak s čerstvými jablkami alebo kalerábom. Dobre teda, priznám sa. Najmä, keď sa mi nechcelo variť.

Keď už doma niekto zavrčal, že by rád zjedol aj niečo teplé, tak som k pestu vysmažila zeleninové hranolky a všetkých presvedčila, že je práve teraz ten správny čas, začať sa zdravo stravovať.

Túto taktiku dotiahnutú do dokonalosti používam najmä po zime. Vtedy doma naordinujem mrkvovú očistu na všetky spôsoby. Samozrejme, vždy sa pritom odvolám na vedecké dôkazy, vrátane toho, že príčiny jarnej únavy nie sú doteraz známe, ale predchádzať jej predsa môžeme!


Ako dôkaz som poskytla aj vyjadrenie fyziologičky z Univerzity Komenského Kataríny Babinskej, že na jar je potrebné doplniť chýbajúce vitamíny a pohyb. Aj u manžela, ktorý miluje všetko, čo išlo okolo mäsa mi dokonca prešla aj jej veta, že v prvom rade by sme sa mali zdravo a pestro stravovať a konzumovať výživovo hodnotné potraviny bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu a fytochemikálie. Ovocie a zelenina v rôznej podobe by mali byť súčasťou každého denného pokrmu, pričom hodnotné sú aj „obyčajné“ druhy, akými sú jablká, mrkva alebo kaleráb, upozorňuje fyziologička.

Keďže som predvídavý typ, rodinu som vždy rovno od januára začala pripravovať na moju jarnú únavu v kuchyni. Presnejšie, jej predchádzaniu. Neviem, či naše domáce kuchynské mrkvové orgie aj reálne zaberajú, ale faktom je, že nejakú zásadnú jarnú únavu už roky nepociťujeme. Ak náhodou aj áno, okamžite balíme kufre a aspoň na pár dní odchádzame z mesta alebo rovno za hranice. Jarná únava ako výhovorka, padne vždy vhod. Najmä ak sa môžete ocitnúť v nejakom termálnom hoteli, kde opäť nemusíte variť a jedlo vám prinesú rovno pod nos. Ak máte normálneho chlapa, vždy vám na jarnú únavu musí naletieť.  

Mrkvové pesto som robila naozaj na množstvo spôsobov. Dokonca aj z vňate, ktorá vraj obsahuje viac vitamínov ako samotná mrkva. Ak si mali moji doma vybrať, viac vyhrávalo „to červené“, do ktorého pridávam aj vlastnoručne vypestovanú štipľavú papričku habaneru. Ale to je už na vás.


SUROVINY

350 g mrkvy, 2 PL olivového oleja, 70 g ovčieho syru, 30 g kešu orieškov,  2 väčšie strúčiky cesnaku, 1 chilli paprička alebo habanera, olivový olej podľa potreby, mleté čierne korenie, kúsok čerstvého tymianu a štipka muškátového oriešku, soľ

POSTUP

1, Mrkvu očistíme a nakrájame na menšie kocky spolu s cesnakom a restujeme na dvoch lyžiciach olivového oleja. Nič sa nám nesmie pripiecť, takže stále miešame.  

2, Preložíme do nádoby a počkáme, kým mrkva s cesnakom trochu vychladnú.

3, Pridáme všetky zvyšné suroviny a poriadne rozmixujeme ponorným mixérom. Postupne pritom prilievame olivový olej tak, aby sme získali potrebnú hustotu pesta. Presne takú, akú potrebujeme napríklad pri natieraní na horúce hrianky. A hotovo!

RADA

Okrem toho, že tento recept je mimoriadne jednoduchý a zdravý, dá sa samozrejme aj veľmi rafinovane variovať. Napríklad, že k mrkne pri mixovaní pridáte huby alebo avokádo. Všetko je o fantázii. Presne ako život!

(Ak vás tento recept inšpiroval, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *