Životný štýl

RECEPT s príbehom: Pražené púpavové listy a zázračný sirup

RECEPT s príbehom: Pražené púpavové listy a zázračný sirup

Burina, pliaga, alebo nepriateľ záhradníkov. Všedný zázrak, zázračná burina alebo všeliek. Takto rôznorodo voláme púpavu.

Ja som si ju zamilovala až po odchode z RTVS. Bola som taká vyčerpaná z práce, že som zašla na lúku, kde som nenechala jediný žltý kvet. Dokonca som si zaspomínala aj na detstvo a vyskúšala som, či si ešte vôbec spomeniem, ako sme si kedysi viazal žlté venčeky na hlavu. Boli sme s nimi na hlavách krásne. Až na tie otrasne hnedozelené ruky, ktoré nám po viazaní ostali aj niekoľko dní.

Púpava je pre mňa nielen symbol jari, ale aj detstva a v dospelosti psychohygieny. Pamätám si ako mi  manžel povedal, že zber púpavy sa odzrkadľuje na mojej tvári. Že som sa zo zberu vždy vrátila ako vymenená a hlavne s úsmevom na tvári, ktorý sa akosi za tie dlhé roky v televízii vytratil. Áno, aj vďaka púpave som sa vrátila do reality.


Pri zbere v prírode som totiž neskutočne relaxovala. Aj pritom dookola miešaní, keď som z púpavy varila aj med. Pôvodne som si myslela, že nám sirup vydrží do leta, aj na zahasenie smädu z horúčav,  leta „nikdy nedožil.“ Buď mi ho rozobrali kamaráti alebo sme ho vypili  doma skôr, ako prišli prvé horúce dni.

Pravý názov, púpava lekárska, však napovedá, že nájdeme sotva takú liečivú rastlinku, akou je tento liečiteľský zázrak. Spotrebovať ju totiž môžeme úplne celú, od listov do jarných šalátov, cez pečený liečivý koreň až po žiarivo žlté kvety, z ktorých si doma  ľahko vieme vyrobiť med alebo sirup. Či dokonca víno. Ale na to ešte nemám kuchársku odvahu.

Aj tohto roku mi farba sirupu vyšla krásna, takže už len čakám, kedy sa mi pod dekou sterilizuje do druhého dňa. Vyskúšajte to aj vy. Je to veľmi jednoduché a odmenou vám bude nezabudnuteľná chuť v podobe „ľadového čaju.“


A za tie sfarbené ruky to určite stojí. Alebo to vyriešte jednoducho. Na zber si zoberte rukavice. Za tie liečivé účinky zázračnej púpavy to však stojí.  Veď  najviac pomáha pri žlčníku a pečeni. Rastlinka obsahuje okrem železa a vápnika aj mimoriadne veľa vitamínu C a B2, preto je vhodná na detoxikáciu organizmu a krvi.

SUROVINY

250 púpavových kvetov

1,2 l vody

1 kg kryštálového cukru

1 citrón

1 ČL kyseliny citrónovej

Sušenej levandule za prsty (nemusí byť)

POSTUP:

Zber na lúke, mimo civilizácie, mi trval asi 10 minút. Celé kvety, bez stonky, som zaliala prevarenou vodou, pridala dobre vyumývaný citrón nakrájaný na plátky, zakryla a nechala odstáť do druhého dňa.  Na druhý deň som kvety preliala cez sitko a odstavenú vodu  s cukrom som začala postupne zohrievať na miernom stupni do bodu varu.Zatiaľ som kvety zbavené citrónov prehnala nízkootáčkovým odšťavovačom v zmysle, ani kvapka nazmar. Nízkootáčkový odšťavovač má tú výhodu, že rastlinu neochudobňuje o živiny.

Vytlačenú šťavu som pridala do hrnca spolu s trochou sušenej levandule, ktorá sirup jemne prevoní.

foto: dalito.sk

Sirup som na nízkom stupni priviedla do varu, stále miešala a varila až dovtedy, kým sirup nezískal potrebnú konzistenciu. Tesne pred nalievaním do fliaš som prisypala  kyselinu citrónovú. Sirup som do fliaš nalieva cez jemné sitko, aby bol v závere čo najviac priezračný.

TIP

Ak máte radšej med ako sirup, tento postup platí aj pri varení medu. Rozdiel je iba v dĺžke varenia. Čím hustejší chcete med, tým dlhšie zmes varte na nízkom stupni, aby sa vyparilo čo najviac vody. Tento postup, varenie púpavového medu, odporúčam, keď potrebujete vyvetrať hlavu, takže miešate, ako sa hovorí „do zblbnutia.“  Pozor však musíte dávať na to, aby sa vám med nepripálil, prípadne ste ho neuvarili tak hustý, že ho nedostanete z pohára. Aj to sa mi už stalo. No, asi som sa pri miešaní až priveľmi zamyslela.

Púpava lekárska je naozaj výnimočná rastlinka. Z jej pukov si dokonca môžete vyrobiť aj „kapari“ a z upraženého koreňa si pochutnávať na „káve“ ako severoamerickí indiáni. Listy z púpavy sú fantastické aj pražené, k televízoru miesto čipsov. Ak to vyskúšate, dajte nám vedieť ako vám chutilo.

Môže vás zaujať:

RECEPT s príbehom: Zázvorový sirup, ktorý preverí dochvíľnosť


Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *