Recept proti jarnej únave: Elixír na energiu a imunitu

Jarný elixír: životabudič na podporu energie a imunity/foto: Maja Kadlečíková
DALITO -

Únava a nedostatok energie, vyčerpanosť po psychickej či fyzickej stránke. Aj to je jarná únava. Fyziologička z Univerzity Komenského Katarína Babinská pre Dalito.sk upozornila, že na jar je potrebné doplniť chýbajúce vitamíny a pohyb. Jarná únava nie je pritom choroba, no dokáže nepríjemne skomplikovať život. S jej nepríjemnými príznakmi sa stretne až 50 – 70 % ľudí.

Množstvo aj zahraničných odborníkov roky upozorňuje, že jarná únava nie je choroba, dajte si jablká, mrkvu alebo kaleráb. Príčiny jarnej únavy nie sú doteraz známe. „Úlohu hrá meniaca sa dĺžka dňa, predpokladá sa aj spolupôsobenie častých výkyvov počasia, príznačných pre jarné obdobie. Svoj podiel však má aj životospráva. V zime konzumujeme sýtejšie pokrmy, naopak, pomenej čerstvého ovocia a zeleniny. V nepriaznivom zimnom počasí je menej i pohybu a pobytu na čerstvom vzduchu. Zima je tiež obdobím, keď na nás častejšie útočia choroby. Oslabený organizmus sa potom ťažšie vyrovnáva so zmenami počasia,“ vysvetlila odborníčka na výživu z Lekárskej fakulty UK.

Ak sa chceme účinnejšie brániť proti jarnej únave, správnu životosprávu by sme mali dodržiavať nielen na jar, ale po celý rok. Upozornila na staré známe odborníčka. Začať môžete napríklad aj jednoduchým receptom od spisovateľky Maje Kadlečíkovej.

SUROVINY na 2 hrnčeky

2 mrkvy, hrsť lúpaných tekvicových jadierok, 250 ml mlieka (rastlinné mlieko alebo voda), trochu mletej škorice alebo kardamónu, 1 čajová lyžička medu

POSTUP

1. Mrkvu som ošúpala, nakrájala na malé kúsky, ak máte čas, môžete nahrubo nastrúhať.

2. Do mixéra vložila mrkvu, tekvicové semienka, štipku mletej škorice a štipku kardamónu. Priliala trochu mlieka alebo vody. Pomixovala. Poslúži aj ponorný mixér.

3. Doliala zvyšnú tekutinu a pomixovala znovu. Do hotového môžete, ale nemusíte, vmiešať aj med. Pre mňa je elixír dosť sladký a maximálne chutný aj bez neho.

Dobre vedieť

Ak sa ponáhľate, mixujte vo veľkej pollitrovej šálke ponorným mixérom. Ušetríte čas aj špinavý riad. Keď pridáte kyslé mlieko, acidofilné alebo jogurt s vodu či mliekom, nápoj získa na sviežosti. Kyslé mlieko, acidofilné a jogurt sú ľahšie stráviteľné ako sladké mlieko. Bonus sú aj probiotické baktérie. Tekvicové jadierka podporia imunitu, vďaka vápniku, horčíku, draslíku, železu, zinku a vitamínu K spevnia kosti. Znížia cholesterol, zaženú depresiu, nespavosť, pomôžu znížiť nadváhu. Mrkva pomáha proti migréne, podporuje trávenie, je prevencia pred infekciou, čistí organizmus. Udržiava mozog v optimizme. Mrkva a tekvicové jadierka sú osožná vyskúšaná dvojica. Spoľahnite sa! A takisto skvelo chutia.

Autorka receptu: © Maja Kadlečíková, spisovateľka

(Ak vás tento recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: