Recept s históriou: krémová tvarohová nátierka so šunkou, ktorá mi chuťou vyrazila dych. Aj to, že pomazánka je nespisovné slovo

Krémová tvarohová nátierka so šunkou/foto: autorka

Neviem ako u vás, ale u nás najlepšie nátierky vznikajú odoka a podľa toho, čo ostalo v chladničke, či sa blíži exspirácia. Priznám sa, že niekedy je už aj po nej. Presne takto vznikla aj táto skvelá nátierka.

Najskôr niekoľko faktov od umelej inteligencie AI. Ani som netušila, že nátierky majú  takú bohatú históriu.

Ich história siaha ďaleko do minulosti a je úzko spätá s vývojom chleba a ďalších pečív. Nátierky sa po prvý raz objavili s rozvojom technológie spracovania potravín a dostupností surovín ako je maslo, tvaroh, majonéza a ďalšie. Pôvodne sa jednalo o jednoduché zmesi masla s bylinkami, syrom alebo rybami, ktoré sa mazali na chlieb. Postupom času sa receptúry obohatili o ďalšie  ingrediencie, ako sú zelenina, vajce, mäso a ďalšie.  

Zaujímavosti z histórie nátierok

  • Starovek:

Už v starovekom Egypte používali rôzne druhy pást na chlieb, napríklad z datlí a medu. 

  • Stredovek:

Behom stredoveku sa stali populárne pomazánky na báze syru, masla a byliniek. Tieto nátierky sa často používali ako prostriedok k uchovaniu syra a masla v chladu. 

  • 19. storočie

S rozvojom priemyslovej výroby sa začali objavovať prvé komerčné nátierky. Spoznávame i prvé recepty na vajíčkovú nátierku, nátierku z droždia a ďalšie 

  • 20. storočie

Toto storočie prinieslo popularizáciu majonézy, ktorá sa stala kľúčovou ingredienciou mnohých nátierok. Objavujú sa i ďalšie druhy, ako je napríklad nátierka z rybičiek, z avokáda a ďalšie. 

  • Súčasnosť:

Pomazánky sú dnes veľmi obľúbené. Existuje nepreberné množstvo ich receptov a variant. Môžu byť slané i sladké, pikantné i jemné a sú neodmysliteľnou súčasťou jedálničku po celom svete. 

Dnešné „pomazánky“ sú výsledkom dlhého vývoja a experimentovaním s rôznymi surovinami a chuťami. Vďaka svojej všestrannosti a ľahkej príprave sú obľúbenou voľbou na desiaty, obložené chleby a ďalšie pokrmy.

Ja vám ponúkam moju vlastnú najnovšiu variantu, krémovú tvarohovú nátierku, ktorá mi chuťou vyrazila dych. Teda vlastne dve.

Suroviny

250 g polotučného tvarohu v tégliku, 2 PL masla, jarná cibuľka, 4 plátky dusenej šunky v pare, veľa pažítky, soľ, údená mletá paprika a kto má chuť na rovno dve variácie, tak aj 3 vajcia natvrdo

Postup

Nič zložité:

  1. Tvaroch premiešam s mäkkým maslom, najemno nakrájanou cibuľkou, šunkou na tenké pásiky, pažítkou najemno.
  2. Soľou nešetrím a s paprikou opatrne.
  3. Vynikajúca je aj verzia so zamiešanými rozsekanými vajcami natvrdo.  
nátierka pomazánka tvarohová
Krémová tvarohová nátierka s vajíčkom/foto: autorka

Dobre vedieť

Je veľmi vhodné, aby ste maslo pred prípravou pomazánky dopredu vybrali z chladničky, aby zmäklo. Bude sa vám tak oveľa lepšie pomazánka miešať a tým lepšie spojí chute skôr, ako sa po nej doma zapráši. A ešte dôležité upozornenie. 😊 V spisovnej slovenčine neexistuje slovo pomazánka, len nátierka. Slovo pomazánka je nespisovné. Nátierka je roztierateľná zmes určená na natieranie chleba alebo pečiva. Len, aby sa nezabudlo. 😊

(Ak vás tento poctivý originálny recept zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)

Môže vás zaujať: