Recept od nutričného terapeuta: Zdravý mangový koláč ako lusk (bezlepkový)

Mangový koláč zo špaldovej alebo ryžovej múky/foto: V. Štafl
DALITO -

Viem, sladké koláče asi nie sú najzdravšie. Teda celkom určite. Ale čo môže byť nezdravé na domácom koláči od nutričného terapeuta? No predsa nič a ešte aj tak chutného, že sa po ňom len tak zapráši.

Koláč od nutričného terapeuta je nielen zo zdravých surovín, ale ešte aj bezlepkový pre celiatikov. Jeho príprava je taká jednoduchá, že ho zvládne aj malé dieťa.

Presne taký recept vymyslel nutričný terapeut Václav Štafl. Kúzelník dokonalých chutí, ktoré vás nikdy neomrzia a ešte sú aj garanciou správnych lekárskych laboratórnych výsledkov vašej biochémie.

Suroviny na asi 5 porcií

250 g manga, dve vajcia, 500 g odtučneného tvarohu, 100 g špaldovej alebo ryžovej múky, 35 g medu, štipka kypriaceho prášku

Postup

  • Mango ošúpeme a nakrájame na jemno.
  • V miske poriadne vyšľaháme vajcia s tvarohom, postupne vmiešame múku s medom, kypiacim práškom a nakoniec mangom.
  • Dáme do zapekacej misky alebo pekáča a pečieme pri teplote 180° asi 25-30 minút.
  • Hotovo.

Dobre vedieť

Mnohí odborníci na zdravé stravovanie označujú mango na najzdravšie ovocie na svete. Mango je totiž výnimočné aj preto, lebo obsahuje nespočetnú škálu vitamínov a minerálov. Je dokonalým zdrojom prírodného vitamínu C aj B, betakaroténu, železa, vápnika, horčíka aj draslíka. Posledné dva minerály dokonalo regulujú krvný tlak.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)  

Môže vás zaujať: