Spektrum

Recept s príbehom: Falošná mexická (bezlepková) polievka

Musím dodržiavať bezlepkovú diétu. Nie pre to, že je to IN, ale som diagnostiková celiatička. Mne bezlepková diéta doslova zachraňuje život. Celý život sa už budem čudovať zdravým, ktorí ju dodržiavajú aj keď nemusia, aj keď už odborníci úplne a jasne nahlas hovoria, že zdravému človekovi bezlepková diéta poškodzuje organizmus. No, čo už, nemusím všetkému rozumieť a pochopiť. 

V súvislosti s diagnózou, musí v potravinách tráviť ďaleko viac času, akoby som chcela a mohla využiť úplne inak. Musím totiž všetko, čo položím do košíka  nové a nepoznám prečítať, čo všetko  potravina obsahuje. Poriadne ma to zdržuje a je to pre mňa veľmi otravné.

Niekedy sa radšej ani nenajem, prípadne si nezoberiem z ponúknutého, len aby som zasa nemusela všetko čítať. A tak často u nás doma vznikne v kuchyni niečo výnimočné, čo uvarím len z toho, čo máme doma máme. Aby som zasa nemusela niekde dlho čítať, najčastejšie pod dohľadom ochranky, či náhodou niečo nekradnem, keď už v tom obchode toľko postávam. Verte, je to mimoriadne nepríjemné.


A tak vznikla aj táto falošná mexická polievka, ktorej som sa nevedela nabažiť.

SUROVINY

Suroviny na recept/foto: Dalito.sk

5 strúčikov cesnaku, 5 stredných zemiakov, jablko, 3 bôbkové listy, 2 lyžičky mletej papriky so soľou, soľ v prípade potreby, 1 lyžička sterilizovaného chrenu, 3 čili papričky, lyžička mletej papriky, 190 g sterilizovaných kuriatok v kyslom náleve, 1 lyžička paradajkového pretlaku, lyžička, 3 klobásky alebo párky, 340 g konzerva kukurice s fazuľou, hrsť  sušených brusníc, čerstvý petržlen, olivový olej, voda

POSTUP

  1. Cesnak som nakrájala na tenké krúžky a opiekla  do ružova na oleji.
  2. Na štvrtky ošúpala a nakrájala zemiaky, prihodila ich do hrnca, zaliala vodou tesne nad zemiaky.
  3. Keď boli takmer mäkké, ošúpala som jablko, nakrájala na malé kúsky a prihodila k zemiakom spolu s bôbkovým listom, čili papričkami, mletou aj sterilizovanou paprikou so soľou, chrenom, kuriatkami, pretlakom a sušenými brusnicami. Doliala potrebné množstvo vody a uvarila do mäkka.

    foto: Dalito.sk

  4. Na záver som polievku nechala asi päť  minút prejsť varom spolu s konzervou kukurice a fazuľky a párkami nakrájanými na kolieska. Dosolila.
  5. Keď som už pod polievkou vypla teplotu, nastrihala som do nej ešte čerstvý petržlen.

RADA

Do polievky som vyliala aj vodu zo všetkých zaváranín. Výrazne jej to pomohlo.  Pôvodne som do polievky plánovala naliať aj jednu šľahačku na šľahanie, ale bola taká vynikajúca, že som si to rozmyslela. Nabudúce zasa  vyskúšam aj túto verziu.


Recept s príbehom: Nórska zapekaná paprika (šampiňóny) „jedna báseň“



Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *