Recept s príbehom: Najprv ZŤP, potom sirup z jedovatého agátu

Pracujem, odkedy môžem a vládzem. Vlastne už ani nevládzem, ale moje okolie mi často hovorí, že ma obdivuje, koľko energie mám. No ja im zasa odpovedám, že sa s tým nežije ľahko, keď neviete vypnúť. Niekto to nazýva workoholizmom, ja tvrdím, nech každý robí koľko chce, hlavne, nech ho to baví. A pre mňa je moja práca, akákoľvek, radosťou a záľubou.
Vraj som sa nasadením prepracovala až k interným chorobám a ku kartičke ZŤP. Nesúhlasím, pretože ak by som nemohla robiť to čo ma baví, určite by som sa zbláznila a tak či tak skončila z kartičkou ZŤP, len by ju odporučil psychiater. Pravdou ale je, že keď pred blízkymi vyhlásim, že už nevládzem, všetci ostanú v pozore, lebo vedia, že nikdy nepreháňam. Toto zahlásim asi tak dvakrát do roka.
Posledná aktivita, ktorú som si vymyslela ako relax od počítača, je varenie akýchkoľvek sirupov. Odvtedy nevyhodíme jedinú sklenenú fľašu, ktoré ide okolo našej domácnosti. Strááášne ma to baví. Čím to blízkym viac chutí, tým viac.
Takže dnes môj recept na „jedovatý“ agátový sirup. Kvety agátu zbieram na verejnom pozemku. Krásne ráno po daždi nemienila prežiť hádkou s mestskými policajtmi. Kvety odporúčam záhradnými nožnicami.
SUROVINY: Asi hodina relaxu v prírode, najlepšie po daždi.
Košík agátového kvetu
4 kg repkového kryštálového cukru
1 PL kyseliny citrónovej
Asi 2,5l vody
POSTUP
Kvety som zbavila stoniek a v 8l hrnci zaliala vychladenou prevarenou vodou. Kvety som nasilu nestláčala. Všetko dobre premiešala a odložila do špajze na tri dni. Vo všetkých receptoch píšu, nechať lúhovať 48 hodín, ale ja mám osvedčené, že najlepšiu chuť dostanem až po troch dňoch. Každý deň som zmes aspoň dvakrát dobre premiešala.
Po 72 hodinách som vytiahla môj nízkootáčkový odšťavovač. Od bežných je výnimočný tým, že má veľmi nízke otáčky a tak ovocie, zelenina, či bylinky neprichádzajú o živiny. Už počas tohto procesu sa celým bytom niesla taká vôňa, že mi zazvonila suseda, čo varím.
Do vytlačenej šťavy som nasypala repkový kryštálový cukor. Sirup tak nepríde o výnimočnú chuť aj vôňu. Pridala lyžicu kyseliny citrónovej a zohriala na teplotu tesne pred varom. Celý čas miešala. Penu stiahla malým sitkom a napĺňala malé fľaše. Otočila ich na vrchnák na 20 min, opäť prevrátila a na noc šupla pod deku. Už sa teším ako ráno zapijem mojich 10 liekov čerstvým agátových sirupom. Teda, ak sa k nim, po tej polepenej zemi v kuchyni dostanem.
RADA
V kvetoch agátu bieleho sa nachádza éterický olej (silica) a bioflavonoidy (vitamín P), ktoré majú silný antioxidačný účinok. POZOR! Okrem kvetov sú všetky ostatné časti agátu celkom seriózne jedovaté. Príznakmi otravy je slinenie, nevoľnosť, preháňanie, bolesť hlavy, srdcová slabosť, pokles tlaku, kŕče, ochrnutie a smrť. Dobrú chuť. ?
RECEPT s príbehom: Zázvorový sirup, ktorý preverí dochvíľnosť