Spektrum

Recept s príbehom: Nečakane výnimočný divinový guláš

Možno to poznáte aj vy. Vrátite sa z dovolenky a v chladničke nič, totálne nič a nedeľa pred vami. Cez kopu špinavého šatstva z dovolenky sa neviete ani dostať z domu, obchod prípadne ďaleko alebo zavretý.

Mám to unikátne šťastie, že máme susedu, ktorá je k nám taká milá a dobrá, že často na náš návrat domov nezabudne a rovno z lietadla nás pozve k nim za stôl. Je to vychýrená kuchárka v dome, na ulici, v meste… takže okrem zahnaniu hladu, ešte si aj grandiózne pošmákneme, vždy za dokonalo prestretým stolom. Takú susedu by som priala všetkým dobrým ľuďom, je naozaj zázrak. Niekedy je dokonca taká na nás dobrá, že si uvarené nájdeme rovno doma. Áno, v dnešnej dobe málo vídané.

Samozrejme, nie každý náš návrat je takýto dokonalý. Takže sa stáva aj to, že mojou jedinou záchranou je moja mraznička, ktorú otváram so všetkým rešpektom až stiahnutým zadkom, či sa tam predsa len niečo nenájde, čo by nás doma zachránilo. Našťastie, naposledy som takto z útrob mraziarenského zariadenia vydolovala divinu. Pre istotu som neskontrolovala dátum, kedy som ju tam dala zamraziť, hlavne, že som ju našla v tom najsprávnejšom čase!


Doma máme vždy základ surovín, ktoré sa nepokazia tak rýchlo a tak vďaka tomu vznikol tento výnimočný recept na výnimočne chutnú divinu.

Divinový guláš, na ktorom sme si nesmierne pochutili. Pôvodne to mal byť nedeľný obed, ale bola z toho nakoniec večera, pretože som zabudla na to, že  divina, skutočne dobra divina, potrebuje na sporáku svoj čas.

SUROVINY

olej, 0,7kg  stehna z jeleňa, 0,9 kg zmes krk, lopatka a bôčik z diviaka, 4 väčšie cibule, 7 strúčikov  cesnaku, 5 jabĺk, 15 borievok, nastrúhaná kôra z citróna, 4 kocky zeleninového bujónu, mleté čierne korenie, 4 ČL sušeného timiánu, 4 PL čučoriedkového džemu, 3 PL kryštálového cukru, 0,5 l červeného vína, múka na zahustenie, voda

POSTUP

1, Mäso som umyla, usušila, odblanila a pokrájala na kocky.


foto: Dalito.sk

2, Na oleji som spenila cibuľu do zlatista. Pridala divinu a na najvyššom stupni som ju opekala asi 10 minút. Stále som miešala, aby mäso neprihorelo.

3, Divinu som hojne posypala múkou a miešala ďalších 10 minút. Pridala pretlačený cesnak, timián a polovicu kôry z citrónu. Prihodila borievky, stále miešala. Dokonca som o pomoc musela poprosiť na chvíľu aj manžela.  Naliala asi 1 l vody a 0,5 l červeného vína. Prihodila bujóny. Počas celého varenia som už nemusela mäso podlievať. Dávala som len pozor, aby „guláš“  neprihorel.

4, Pod pokrievkou som mäso dusila na nízkom stupni hodinu.

5, Potom som prihodila očistené jablká od jadierok a dusila ďalších 40 minút.

foto: Dalito.sk

6, Pred koncom som pridala kryštálový cukor, čerstvo mleté čierne korenie. Dosoliť som už nemusela vďaka bujónu.

7, Pridala som čučoriedkový džem a zvyšok citrónovej kôry. Nechala opäť prejsť varom. Manžel už nechcel citrónovú šťavu, kto má chuť, môže ale pridať.

8, Nám to chutilo s opekanými zemiakmi. Iné sme po dovolenke doma ani nenašli. Ani chlieb a ani ryžu.  


Výnimočná divina/foto: Dalito.sk

PONAUČENIE

Ak chceš obedovať divinu, začni ju variť už o polnoci, inak ju budeš až večerať. Ja som začala o 11,00 hod a skončila až 15,15. Ale stála za to!



Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *