Robila som pekárku, no a čo!

Dalito.sk/ilustračné foto: pixabay.com - pixel2013
DALITO -

Milujem život v celej jeho rozmanitosti. Viem, čo to je jesť biele rožky a šetriť každé euro. V zlých časoch som si na vlastnej koži vyskúšala kariéru pekárky. No, poviem, vám. Ľahké to nebolo. Život mal so mnou zdá sa celkom iné plány.

Poznám život vo všetkých jeho farbách. Viem, čo je to byť na vrchole a viem, aké to je, keď šetríte a kupujete výlučne biele rožky. Poznám oboje, možno aj preto sa mi o tom dobre píše.

Približne pred tromi rokmi som prišla o prácu novinárky, vraj z kapacitných dôvodov. Netušila som, čo so mnou bude, tak som si vybavila brigádu v jednej príjemnej bratislavskej kaviarni a pekárni.

Všetko padalo z ruky

Predstavte si všetky slávne filmy o Bridget Jones. To som bola ja v kaviarni. Nadstavce na kávu mi padali a mala som čo robiť, aby som zvládla zákazníkom uvariť ich obľúbenú kávičku.

Kávu som ako tak zvládala, aj keď s ťažkosťami. Horšie bolo, že pani majiteľka, mimochodom veľmi príjemná a sympatická pani, bola presvedčená o tom, že by som ešte navyše mohla pripravovať cesto na croissanty.

Tým, že sa poznám a viem, aká som v kuchyni neohrabaná, snažila som sa jej to vyhovoriť. Povedala mi, že to zvládne každý. Prvé cestá som ako tak zvládla. Môjmu milému, ktorý mi tvrdil, že si to mám písať, som sa vysmiala. Hádzala som ingrediencie do cesta hlava-nehlava.

Keď som ich začala reálne valkať, tak sa mi na tom niečo nezdalo. Čistý trapas. Skoro som sa od hanby prepadla pod zem. Veľmi milá majiteľka si ma zavolala. „Peťka, vy ste taká zlatá, ale pokazili ste cesto na dvanásť croissantov. Budem sa s vami musieť rozlúčiť.“

Vreckovky a prosecco

Ja, chudá verzia Bridget Jones som si išla po tomto veľkom trapase kúpiť veľa vreckoviek a prosecco. Bolo mi trápne… Pripadala som si totálne neschopná. Napriek tomu to bola úžasná skúsenosť, ale človek by mal naozaj robiť asi len to, čo ale aj reálne zvládne. Nie to, kde sa trápi. A zo mňa jednoducho pekárka nikdy nebude.

Inak, piecť som neprestala aj tak. Stále verím, že sa to raz naučím. Zatiaľ som dokázala zvládnuť aspoň muffiny. Môj drahý ich zje, to znamená, že nie sú úplne najhoršie, pretože práve on je u nás doma odborník na varenie a pečenie.

Takže sa stále bavíme mojím pekárskym umením. Čo som tým vlastne chcela povedať? Asi sa netreba hanbiť za žiadnu profesiu, ale ideálne je, ak vám ide práca od ruky.

Autorka Petra Hüblová počas vysokej škole spolupracovala s printovými magazínmi aj médiami. Po skončení štúdia vystriedala viacero slovenských médií, vrátane rozhlasov a televízií. Dlhé roky sa zameriava na kultúru, šoubiznis a lifestyle. Vždy ju však priťahovali skutočné príbehy, osudy a život nezvyčajných ľudí.