Veda a víno: Až tak ho úplne nezatracujme. Víno môže mať aj zdraviu prospešné účinky

Dalito.sk/ilustračné foto: pixabay - congerdesign

Priatelia, ako prvé musím upozorniť, že toto nie je žiadne navádzane na pitie alkoholu. Preto treba čítať článok celý, nie len jeho nadpis. Nasledovné riadky prosím vôbec neberte ako nabádanie na alkohol, lebo o jeho negatívnych dopadoch, ktoré sú jednoznačné a nespočetne krát zdokumentované, určite všetci dobre vieme.

Rovnako, ja ako gastroenterológ, som žiaľ často zažil pacientov s pečeňovým zlyhaním získaným iba na základe pitia alkoholu. Nasledujúcimi riadkami by som vám chcel skôr priblížiť konkrétne víno z pohľadu odborného, teda z pohľadu gastroenterológa, ako aj z pohľadu nášho mikrobiómu (triliónov mikróbov a ich génov, žijúcich v našich črevách). Rovnako by som vám rád vysvetlil, že keď si z času na čas dáte pohár červeného vína, maximálne však pohár denne, nemusíte vášmu zdraviu až tak výrazne škodiť, ako sa predpokladalo. Samozrejme však hovoríme o zdravých ľuďoch. A rovnako hovoríme o 1,25 dcl. Keďže poháre môžeme mať rôzne 😊. Takže sme si vysvetlili miery a počet a teraz poďme na dôkazy.

Červené víno a mikrobiom

Prečo som sa rozhodol napísať tieto riadky je aj fakt, že v súčasnosti už máme naozaj mnoho dôkazov z observačných epidemiologických štúdií (vedci len pozorujú, ale nezasahujú), ktoré ukazujú, že víno by sme až tak úplne zatratiť nemali. Taktiež ale musím priznať, že z pohľadu medicíny založenej na dôkazoch, som kontrolované štúdie zaoberajúce sa efektom vína nenašiel. Takže stupeň vedeckého dôkazu o prospešnosti vína nie je ten najvyšší.

Prečo sa predpokladá, že v malom množstve by víno mohlo mať zdraviu prospešné účinky? Odpoveďou sú polyfenoly, ktoré víno obsahuje. Tie sa pohybujú vysoko pravdepodobne na úrovni od 150 do 400 mg/liter u bieleho a 900 až 1400 mg/l v prípade mladého červeného vína.

Červené víno má unikátnu kombináciu polyfenolov s flavonoidmi. Teda obsahuje molekuly ako katechín, epikatechín, taníny a flavonoly, k tomu obsahuje neflavonoidy (vrátane resveratrolu) a elagitaníny. A práve polyfenoly sú tie, ktoré si to dokážu doslova namieriť až k našim črevným mikróbom.

Ide o to, že alkohol a molekuly cukru sa kompletne a pomerne rýchlo vstrebú v tenkom čreve, na rozdiel od spomínaných polyfenolov, ktoré sa vedia dostať až do hrubého čreva, teda do miesta, kde sídli naša mikrobiota (mikróby žijúce v našich črevách). Čiže toľko k tomu, prečo sa predpokladá, že červené víno môže mať zdraviu prospešné účinky. Samozrejme hovoríme o 1 pohári denne v objeme 1, 25 dcl.

Výsledky klinických skúmaní

Nedávno bol publikovaný prehľad klinických skúšaní z rokov 2006 až 2018, ktoré boli zamerané na sledovanie účinku polyfenolov z červeného vína, ako aj hrozna na našu črevnú mikrobiotu. Početné štúdie zo spomínaného prehľadu našli zvýšené hladiny metabolitov črevných mikróbov v stolici, moči, čím dokázali, že naše črevné baktérie vedia meniť tieto polyfenoly. Taktiež početné štúdie ukázali, že polyfenoly z vína (podobne ako zo zeleného čaju) dokážu zvýšiť populáciu zdraviu prospešných mikróbov a potlačiť rast tých zlých.

Samozrejme, je to ale veľmi podobné ako je to s príjmom vlákniny v strave. To znamená, že metabolizmus polyfenolov z vína, ich vstrebávanie, ako aj cirkulácia je individuálna a je u každého rôzna v závislosti od jeho skladby črevných mikróbov.

Práca kolegov z King´s College v Londýne ukázala, že pitie červeného vína na to, aby bolo zdraviu prospešné, zďaleka nemusí byť časté (spomínané maximálne 1 deci denne). Kolegovia ukázali, že pitie červeného vína bolo spojené so zvýšenou rozmanitosťou črevnej mikrobioty (teda so známkou zdravého mikrobiómu) aj u tých, ktorí pili víno iba raz za dva týždne. 

Všetko s mierou

Tak ako pri všetkom, aj tu platí pravidlo, že všetko s mierou. Taktiež je ale treba vedieť aj o spojení čreva s pečeňou, ktoré je obojsmerné (podobne ako spojenie hlavy s črevom). Pitie alkoholu toto spojenie dokáže narušiť, pretože naše mikróby v črevách pomáhajú alkohol metabolizovať.

A aká je možnosť pre tých, čo chcú mať podobne dobrú mikrobiotu ako tí, ktorí pijú malé množstvo (maximálne 1 pohár denne) červeného vína a nechcú piť, ani tak málo ako jeden pohár červeného vína za dva týždne? Ukázalo sa že kmene Barnesiella, ktoré sú zmnožené u tých čo pijú červené víno, sa dokážu zdvojnásobiť aj jedením čiernych malín, ktoré sú dokonca 4x viac bohaté na polyfenoly v porovnaní s červeným vínom.  Takže priatelia, ako vidíte, vždy je možnosť výberu a hlavne všetko je treba robiť s mierou. V prípade alkoholu to platí naozaj niekoľkonásobne.

(Ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)