Recept s príbehom: Najlepšia mamina brokolicová polievka pre Kaju a olympionikov
V najťažších časoch nie sme spolu tak, ako by sme mohli byť. S dcérou a jej rodinou. Užili sme si to v lete, odvtedy nám opäť ostal ten videohovor, ale vďakabohu, že aspoň ten nám ešte nezakázali. Aj keď človek dnes už nikdy nevie, nikdy nevie. Veď vírusy sa šíria aj internetom. Cez slzy sa smejem za počítačom.
Na druhej strane som šťastná, že dcéra žije v krajine, kde premiérka nestraší ľudí a neplače z bezmocnosti v priamom prenose a nedevastuje ani ekonomiku krajiny. Kde pravá ruka odborníkov krajiny, ktorá má aj nositeľov Nobelovej ceny, či jednu dokonca v krajine aj vyhlasujú (za mier), vie, čo robí ľavá aj bez rúšok (od septembra iba v MHD) a dnes tam majú denne prírastky nakazených v desiatkach.
Je to dobrý pocit keď viete, že vám vnučka vyrastá v príčetnej krajine. Napíšete, že je jedna z najuzatvorenejších? Bola, ale aspoň vlastných ľudí nezatvárala do štátnych karanténnych táborov a spájala rodiny. Všetkých občanov, ktorí chceli si doviezla dôstojne do krajiny.
No čo už, nevadí, môžem tam aj tak, ak sa mi bude chcieť do súkromnej karantény, možno príde pred Vianocami aj na to. Zatiaľ som si spomenula na recept, ktorý dcéra miluje už od malička.
Dodnes si to pamätám. Bola nedeľa. Nechcelo sa mi pracovať. Nestihla som však dôležitú prípravu na prednášku na pondelok večer. Odkladala som ju do poslednej chvíle. Po dobrom nedeľnom obede som si odfúkla s tým, že to určite stihnem v pondelok a po nedeľnom obede som ako vždy zaspala už pri prvej zákrute po štarte F1.
Večer som však onemela. Dostala som správu od dcérky, ktorá sa vracala z pretekov z Francúzska. „Ahoj mami. Prosím, nehnevaj sa, ale mohla by som ťa veľmi pekne poprosiť, či by si mi niečo v pondelok večer, keď sa vrátime z dlhej cesty autom, nenavarila niečo dobré a teplé? Vyhodia ma rovno doma a potom pôjdu ďalší pretekári do Maďarska, tak by sme sa najedli všetci piati, nech sú na cestu neni hladní. Dúfam, že sa nenahneváš, že ťa ako vždy stresujem na poslednú chvíľu. Ďakujem ti veľmi pekne!“
Obarilo ma. Po prvé, že ma moja dcéra, ako neustále zaneprázdnenú matku, musí prosiť o teplé jedlo a ešte sa aj ospravedlňuje. Po druhé, že nestihnem pripraviť prezentáciu a po tretí, že sa k nám valí niekoľko dvojmetrových Maďarov olympionikov, ktorých si treba patrične uctiť a asi zjedia aj poriadne veľa. Nehovoriac o tom, že ich domáca kuchyňa je preslávená po celom svete.
Išlo doslova o sekundy. V našej kuchyni nastalo niečo, čo viem len ťažko opísať. Výsledkom bolo zapečené mäso, ktoré vraj chutilo, ale hlavne brokolicová polievka, ktorú som vlastne ani nestihla naservírovať do tanierov a odfotiť. Tak sa po nej zaprášilo!
Spomínam si na nich vždy, keď ich dodnes vidím na niektorých svetových plaveckých podujatiach. Vždy vtedy kričím, jéééj, tá víťazka jedla moju brokolicovú polievku a nesmierne jej chutila! Vlastne Kajinu!
SUROVINY
Maslo, 5 strúčikov cesnaku, 6 stredných zemiakov, 1 väčšia brokolica, 3 kocky zeleninového bujónu, 5 stredných mrkiev, kyslá smotana, curry korenie, soľ, tekvicový olej
POSTUP
Na masle, ktorým nikdy nešetrím pre jeho jemnú chuť, opražím cesnak do ružova.
Pridám nakrájanú brokolicu a zemiaky, bujón a koreniny. Dobre rozvarím. Neskôr rozmixujem ponorným mixérom.
Popritom si nastrúham mrkvu, ktorú uvarím v menšom hrnci.
Do rozmixovanej zeleniny potom už pridám iba kyslú smotanu, prevediem varom a ešte raz premixujem.
Uvarenú mrkvu scedím cez sitko, vodu z nej vlejem do polievky. Nechám prejsť varom a na záver už iba pridám mrkvu. Premiešam a polievka, po ktorej sa u nás doma len zapráši je hotová. Na tanieroch môžeme pokvapkať tekvicovým olejom.
POZNÁMKA
V pondelok večer som vraj prednášku zvládla a ešte som aj doma bola za dokonalú maminu a hostiteľku.
(Pošlite nám váš domáci recept na redakcia@dalito.sk, ktorý vymeníme za knižnú novinku podľa vášho výberu, alebo ak vás tento článok zaujal, redakcii Dalito.sk môžete darovať kávu)