Rýchly a jednoduchý recept pre zaneprázdnených: Zapekaná frittata. Áno, „zní to tak italsky“

Viete čo ma v Českej republike najviac fascinuje? Láska domácich k histórii. Nesnažia sa za každú cenu vymazať zo života všetko, čo neznie tak svetovo alebo aspoň „italsky“.
Roky som sa nevedela vynadívať, vlastne dodnes, na nápisy na obchodoch. Vždy viete, do akého obchodu vstupujete a nepotrebujete k tomu slovník cudzích slov a ani jazykov. Večierka, sa volá večierka, železiarstvo železářství, krčma hospoda, jedáleň jídelna, reštaurácia restaurace, rýchle občerstvenie rychlé občerstvení, zmiešaný tovar smíšené zboží, lahôdky lahůdky, krajčírka švadlena atď. a dokonca, aj tam, kde predávajú chlebíčky nájdete nad vchodom chlebíčkárna. Nepotrebujú sa za každú cenu robiť svetovými. Je mi to veľmi sympatické. Dokonca aj domáce potreby u nich nájdete ako domácí potřeby. Samozrejme nie úplne všetci, ale v 85 % je tomu tak všade.
Spomenula som si na to pri upratovaní, keď sa mi do rúk dostal starý slovenský časopis s receptom na zemiakovú frittatu. Ako názov veľkolepí, je pravdou, že ma naozaj zaujal. Až neskôr som zistila, že sú to obyčajné zapekané zemiaky, ktoré robievam pravidelne. Tak na čo ten názov frittata? „Zní to tak víc italsky?“
Tak či onak, opäť a ako vždy, málo času a veľký hlad. A tak som uvarila skvelú „frittatu“, alebo inak, zapekané zemiaky. Ale tak, keď už sme pritom, frittata je talianske jedlo, ktoré je údajne podobné omelete. Hm, čo ja viem. Podľa mňa sa len pripravuje z podobných surovín. Odlišná je len príprava, okrem toho, že frittata je oveľa pevnejšia. Do vajec je možné vmiešať vlastne všetko, napr. zeleninu, bylinky, rôzne druhy syrov, cestoviny a ďalšie ingrediencie. Skôr by som to nazvala takou inou omeletou s talianskym šarmom.
Hm, mi to ale naozaj stále príde ako zapekané zemiaky. Ale tak dobre, nebudem sa hádať. Tak či onak, toto jedlo je rýchle a výborné!
Suroviny
600 g uvarených zemiakov v šupke, 2 papriky, 1 veľká žltá cibuľa, menšia brokolica alebo ½ karfiolu, 265 g sterilizovaného alebo mrazeného či čerstvého hrášku, 115 g sterilizovaných šampiónov, čierne korenie, akákoľvek bylinka navrch, olivový olej, 6 vajec
Postup
- Rúru si nechám vyhriať na 220 stupňov Celzia.
- Olivovým olejom si vytriem zapekaciu misu, na ktorú poukladám na kolieska zemiaky aj so šupkou.
- Na zemiaky poukladám papriku a cibuľu na kolieska, brokolicu na malé hlavičky, na to šampióni a hrášok. Snažte sa čo najviac rovnomerne.
- Pokvapkám olejom, osolím, okorením a vrstvenie ukončím kolieskami zemiakov.
- Posypem bylinkami.
- Zalejem rozšľahanými vajíčkami a opäť osolím.
- Prikryjem alobalom a pečiem v predhriatej rúre 20 minút.
- My k tomu zbožňujeme macedónsky Ajvar.
Dobre vedieť
Myslíte si, že viete správne skladovať vajcia? Porovnajte sa s odborníkmi:
- Všímajte si dobu spotreby – trvanlivosť slepačích vajec je 28 dní po znesení, pri dodržiavaní pravidiel správneho skladovania to môže byť aj dlhšie.
- Preč s kartónovým obalom – hoci si kartónové obaly mnohé gazdinky nechávajú, nie je to vhodné. Obal slúži na prepravu vajíčok z chovu až do reťazca a môže obsahovať množstvo mikroorganizmov, ktoré si prenesiete do chladničky.
- Neumývať – pri vajíčkach je to veľmi dôležité pravidlo, voda môže zmyť ochrannú vrstvu na škrupine a mikróby sa tak môžu dostať dnu.
- Teplota skladovania môže byť do 18 °C – hoci slepačie vajíčka vydržia teploty až do 18 °C, ideálna teplota je okolo 5 – 12 °C. Odborníci neodporúčajú uskladňovať vajcia ani vo dverách chladničky, kde sú neustále zmeny teploty. Ideálne sú zadné miesta v chladničke.
- Samostatný obal – vajíčka v chladničke by mali mať samostatný obal a nedotýkať sa iných potravín
(Ak viete oceniť poctivý recept, budeme vďační ak redakciu Dalito.sk podporíte darovaním kávy)
Môže vás zaujať: