Recept od sicílskej babičky: Božia ryba so salsou verde ako kultúrne dedičstvo s historickým príbehom Božej kuchyne

Pečená ryba podľa tradičného sicílskeho receptu /foto: autorka

S otvorenými ústami som sledovala dokumentárny seriál BBC o cestovaní Stanley Tucci a všetky chute Talianska. Vlastne zatvorenými, inak by som sa utopila vo vlastných slinách.

V dokumentoch prízvukuje, že každé jedlo je kultúrnym a historickým príbehom. V dokumentoch charizmatický herec odhaľuje všetky kulinárske poklady Apeninského polostrova.

Božia kuchyňa

V časti Sicília dáva do popredia prítomnosť aktívnej sopky Etny, vďaka ktorej sa o Sicílii hovorí, že je domovom „pekelných brán“. Vďaka sopke úrodná sopečná pôda pridelila najväčšiemu ostrovu v Stredozemnom mori prezývku „Božia kuchyňa“.

Stanley Tucci  sa v dokumentezastavil aj na návšteve u sicílskeho rybára. Úplne obyčajného, žiaden michelinsky rybár. Domáci rybár si nežije navysoko, čomu zodpovedná aj ich domáci jedálniček. Ale práve vďaka tomu mal herec a moderátor možnosť ochutnať nevídanú dobrotu, ktorú hosťom pripravila jeho žena.

Nevídaná dobrota

Bola to len veľmi krátka frekvencia ako si pochutnávajú na dobrote, pri ktorej mi tiekli slinky už len keď som sa na to pozerala. Zaprisahala som sa, že aj keď recept sotva prezradili, vyskúšam to urobiť aj ja. Základné suroviny prezradili princíp, zvyšok som už nechala na systém pokus-omyl. A vyplatilo sa!

Nezohnala som síce čerstvé sardinky, z ktorých dámy recept pripravovali, a tak som kúpila čerstvú rybu, ktorá sa mi v obchode na ľade najviac páčila. Voľba padla na makrelu.

Je možné, že by ma domáca pani zo Sicílie vysmiala, ale aj tak to bola neskutočná dobrota! Variácie na prvý pohľad nespojiteľných surovín sa nám na jazyku rozplývali ako sen Božej kuchyne spod Etny!

Suroviny

Studená salsa verde: 2 krajce chleba, vinný ocot, 2 veľké viazanička petržlenovej vňate , 120 g sardiniek v oleji, strúčik cesnaku (v dokumente nespomínali), 5 lyžičiek kapari, 120 g sardiniek v oleji, olivový olej

ryba:  vykostené ryba na filety,  4 kráľovské krevety, olivový olej, strúhanka, sušené hrozienka, pomaranč, bobkový list, špajle

Postup

Príloha k pečenej rybe: Do hlbokého taniera položím pokrájaný chlieb na kúsky a pokvapkám octom.  Vidličkou potlačím, aby nasal všetok ocot a rozdrobil sa.

  • Do mixéra dám petržlenovú vňať, strúčik cesnaku, kapari, soľ, namočený chlieb, olej zo sardiniek, olivový olej a rozmixujem na „kašu“. Sardinky už len položím na petržlenovú masu.

Pečená ryba na špajliach

  • Na trochu oleja jemne opražím strúhanku s hrozienkami a vypnem zohrievanie.
  • Filety z ryby nakrájam na hrubšie pásiky, ktoré naplním opečenou strúhankou s hrozienkami a zatočím. Postupne napichávam na špajľu postupne a opakujem: bobkový list, pomaranč aj s kôrou na polku, plnená zatočená ryby a končím bobkovým listom, mám to šťastie, že mám čerstvý celý rok.
recept pečená makrela po sicílsky
Pečená ryba na sicílsky spôsob podľa tradičného receptu pred vložením do rúry/foto: autorka
  • Ak mi ostala ešte strúhanka s hrozienkami, rybacie špajle v nej čo najviac obalím. Rovnako som vyskúšala aj kráľovské krevety, len nie plnené, ale posypané.
  • Rúru si nechám dopredu vyhriať na 180 stupňov Celzia. Rybie špajle poukladám na zapekaciu misu s papierom na pečenie, pridať môžem zvyšnú strúhanku a v rúre pečiem 40 minút.
  • Pečenú rybu alebo krevety podávam so studenou salsou so sardinkami.
pečená ryba makrela so salsou verde
Pečená makrela so salsou verde so sardinkami podľa tradičného sicílskeho receptu /foto: autorka

Dobre vedieť

Ak vám ostane salsa, výborná je aj na teplé hrianky na večeru. Tento sicílsky recept je vynikajúci na akúkoľvek rybu. Nabudúce si ale dám viac pozor na to, aby som ju mohla viac zatočiť. Vynikajúce to však bolo aj s krevetami len tak posypanými so strúhankou s hrozienkami. Som si istá, že recept je vynikajúci s akoukoľvek rybou či morskými príšerami.  V dokumente dokonca Sicílčania pre BBC hovorili, že pôvodne je to vlastne recept na plnené vtáčiky, ktoré si však na chudobnej Sicílii mohli kedysi dovoliť len naozaj bohatí ľudia. Viac o histórii jedla sa dozviete v dokumente.

(Ak vás originálny rýchly recept inšpiroval alebo len nechcete prísť o recepty na Dalito.sk, tak nás môžete podporiť a darovať nám kávu)

Môže vás zaujať: