Stĺpčeky

V McDonald’s čakám 11 rokov, budem aj ďalšie

Som diagnostikovaná celiatička, čo znamená, že som neprepadla módnej vlne, ale som bohužiaľ pacient na celý život s celoživotnými problémami sa najesť len tak, keď ma chytí hlad alebo chuť. Táto diagnóza si vyžaduje neuveriteľnú sebadisciplínu. Moje telo mi totiž neprepáči jedinú chybičku, jediné zhrešenie, ako je to napríklad občas u diabetikov.

Ak sa totiž do môjho tela dostane čo len malá štipka lepku, naštartuje sa v ňom proces, ktorý pochopí len odborník a aj to iba niektorí celiatici. V lepšom prípade niekoľko mesiacov prestanem opäť vstrebávať vápnik, ktorý sa už aj tak na moje kosti sotva lepí. Za 15 rokov nesprávne diagnostikovej celiakie narobil v mojom tele poriadnu šlamastiku.

Gastroenterológ: „Byť zdravý a vylúčiť lepok, lebo sa cítim lepšie, to určite nie!“


Takže všade kde pricestujem, všade, prvé čo riešim je, kde sa môžem bezpečne najesť. Tiež by vás nebavilo mať neustále plnú kabelku potravín. To vám garantujem. Takže niekedy idem na istotu.

Je to paradox, ale všade na svete je pre mňa najzdravšie a najbezpečnejšie jedlo z McDonald’s. Áno, dobre čítate, toľko kritizovaný reťazec rýchleho občerstvenia. Strašiak všetkých milovníkov zdravej výživy a všetkého, čo k tomu patrí.

Všade na svete, kde totiž prídem, nič ma u nich nemôže prekvapiť, všetko je rovnaké, všetko chutí rovnako, žiadne obrovské prekvapenia chuťových buniek sa nedejú a hlavne, najem sa tu bezpečne. Okrem toho, že McDonald’s som vždy milovala a nikdy som vďaka nemu nevážila 100 kg, ako sa to odporcovia „nezdravého“ stravovania snažia dokázať, napríklad na všeobecne sa zle stravujúcich Američanoch.

O to viac nechápem, prečo sa v tomto reťazci môžem bezpečne a chutne najesť všade, len nie na Slovensku. Všade, kde som totiž doteraz bola a naozaj som už precestovala desiatky krajín (už ich ani nepočítam), všade mi ponúkli aj normálne bezlepkové menu, nielen hranolky, či vajcia a šalát, ale rovnaký hamburger ako „zdravým“ zákazníkom, len bezlepkový. Dokonca v mnohých krajinách si môžem vyberať  hneď z niekoľkých druhov. Okrem Slovenska, tu ani jeden.

Aj v susednom Česku už roky ponúkajú Mc Royal hamburger v bezlepkovej verzii a pridali aj ďalší druh.  A v takej Škandinávii, ktorej krajiny majú približne rovnaký počet obyvateľov, niektoré na Severe aj menej ako Slovensko, to je vám bezlepkový raj aj v McDonald’s! Tak prečo nie na Slovensku? O čo sme my, celiatici zo Slovenska, horší?

Pýtala som sa rovno hovorkyne McDonald’s Lucii Poláčekovej. Naozaj ma už 11 rokov nebaví na prevádzkach počúvať to isté: „Pracujeme na tom.“


„Požiadavky našich zákazníkov vnímame veľmi pozorne a uvedomujeme si, že alternatívne produkty začínajú ľudia stále viac vyhľadávať aj na Slovensku. Aktuálne pracujeme na zaradení ponuky bezlepkovej žemle, avšak musíme prihliadať na možnosti našich prevádzok, ktoré postupne prechádzajú na nový koncept reštaurácií novej generácie umožňujúce upravovať jedlá podľa chuti zákazníka. Veríme, že sa nám podarí už v blízkej budúcnosti zaradiť do ponuky aj bezlepkové varianty, na čom spolupracujeme so spoločnosťou celiatikov,“ uviedla hovorkyňa pre Dalito.

Hm… McDonald’s mám naozaj rada. Moja dcéra (26) v ňom oslávila mnohé detské narodeniny a bez ohľadu na moje ochorenie, vždy mi tam chutilo a aj chutí. Škoda len, že za bezlepkovými produktami musím dlhé roky cestovať mimo Slovenska.

Nechápem, aj keď sa to snažím pochopiť. Pritom ide o jednu a tú istú firmu, ktorej produkty na celom svete sú rovnaké. Inde to korporácia zvláda, na Slovensku nie?! Nechápem. Že spolupracujú so spoločnosťou celiatikov v SR? Na čom?  Na tých istých produktoch, ktoré predávajú po celom svete? Či celiatici sú na Slovensku iní??? Nerozumiem.

Neostáva mi nič iné len čakať. Však som doteraz čakala 11 rokov, počkám aj ďalšie. Na Slovensku je to tak…

Zabíja ma lepok, iných nie, tak prečo preboha…?



Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *