Spektrum

Recept s príbehom: Nórska zapekaná paprika (šampiňóny) „jedna báseň“

Doma nevarím. Za to, keď som u dcéry mám pocit, že iba varím. Takže vlastne varím, lebo z roka som u nej minimálne tri mesiace. A varím tam takmer každý deň.  

Varím vraj fantasticky. Možno, ale variť v krajine, kde nepoznám takmer žiadny obal a polovicu potravín, ktoré sú na Slovensku alebo Česku tam ani nezoženiem, to si už asi naozaj vyžaduje majstrovstvo.

Ale zasa, v Nórsku o kvalite domácich potravín politici toľko netrepú. Aspoň som to nepostrehla. V tejto krajine sú potraviny naozaj dokonalé. Napríklad, mlieko a smotanu, ako majú tu, som lepšiu nejedla zatiaľ nikde na svete. Dokonca aj nórske ustrice a slávky sme vyhlásili za najlepšie na svete a to sme ich po celom svete zjedli už tony.


V Nórsku varím takmer každý deň, z najdrahších potravín, aké som kedy hádzala do košíka. Dobre, vo Švajčiarsku som ešte nenakupovala, ale aj na miestne pomery sú tu potraviny naozaj drahé. Napríklad, aj mäso chodia domáci radšej kupovať do Švédska.

Takže, keď nakupujem v Nórsku, na cenu potravín sa už nepozerám. Nekúpila by som totiž nič, okrem plienok, ktoré nórska vláda dotuje. A jednorazových grilov. Tie sú tu lacnejšie ako u nás a na rozdiel tých, ktoré sme kúpili doma, tie nórske aj normálne horia.

Takže, keď nakupujem nórske potraviny, nakupujem ako doma a už nič neriešim, lebo by ma asi porazilo. Pamätám si na môj prvý nákup, keď sa v istých potravinách v Oslo v každej uličke ozývalo moje zdesené: „ Panebože, to nemyslia vážne!“ A o alkohole nepíšem. To je samostatná kapitola.

Už som si zvykla na to, že keď platím pri pokladni, ani sa nepozerám už na celkovú sumu, vyťukám PIN a účet hodím niekde veľmi hlboko do tašky. Už som si na to zvykla, už  to neprežívam. Až po návrate domov, keď si spočítam, koľko som tam minula. Ale už aj na tom sa  smejem a zostane len dobrý pocit, že som snáď dcére aspoň ako tak opäť pomohla.

Neviem si totiž zatiaľ predstaviť, že by som sa nechala živiť vlastným dieťaťom, ktoré samostatný život iba začína. Obzvlášť, ak doma od hladu neumrieme a dobrý pocit už predsa po svojej smrti „nezažijeme“. A snáď sme ju vychovali tak, že raz, keď budeme možno potrebovať pomôcť my, bude nám nablízku.

Takže vždy, keď som u nich, veľmi rada zatiaľ ohlásim „platobné rodičovské povinnosti“. Sú predsa mladí a hypoték, leasingov a mnohých ďalších šekov a povinností majú obaja nad hlavu (to len, keby si niekto myslel, ako sa v bohatej krajine žije len „ruka hore“, to by ste pozerali).


Naposledy ma mladí poprosili, či by som slovenskú kuchyňu mohla tentoraz vymeniť za zdravú, pretože po mojej poslednej návšteve sa dávali dokopy týždne. Ich prianie mi bolo rozkazom a tak som svoj „bestemorový“ pobyt začala zapekanou paprikou so zeleninovými hranolčekmi.

foto: Dalito.sk

Vraj: „Jedna báseň, mami!“ Hlava rodiny miluje huby, takže som naplnila aj zopár šampiňónov.

SUROVINY

farebná paprika, vajce, červená cibuľa, cherry paradajky, hrsť údenej slaniny, olivy, soľ, čierne korenie, hrsť petržlenu, hrsť pažítky, čerstvá bazalka, strúhaný syr, menší sladký zemiak, menšia mrkva, šampiňóny (v prípade potreby), kyslá smotana,  žltá cibuľa, horčica

POSTUP

  1. Umytú papriku som zbavila stopiek a žíl s jadierkami. Rozkrojila na polovicu a poukladala na zapekaciu misu. Každú papriku som naplnila inou plnkou.
  2. Zelená paprika: nakrájanú údenú slaninu som zmiešala s červenou cibuľou a pažítkou, ktorú som ešte spolu s petržlenom našla na záhrade pod nórskym snehom.
    Posledné bylinky na začiatku zimnej sezóny v Nórsku/foto: Dalito.sk

    Okorenila, prisypala toľko strúhaného syru, aby zmes vystačila na naplnenie papriky. Samozrejme som to neodhadla, takže to, čo ostalo, som použila na plnenie šampiónov.

  3. Žltá paprika: cherry paradajky, olivy a slaninku nakrájala na malé kúsky, pridala čierne korenie, čerstvú bazalku a necelú polku kyslej smotany. Dobre premiešala a naplnila polovičky žltej papriky.
  4. Červená paprika: uvarila sladký zemiak s jednou mrkvou a rozmixovala. Osolenou kašou naplnila papriku do polovice. Na zmes som pridala už iba surové vajce.
  5. Ošúpala som hlavičky šampiónov a pridala na pekáč k paprike. Nožičky som nakrájala na menšie kúsky a zamiešala do všetkého, čo sa už do papriky nezmestilo.
  6. Zapekaciu misu som dala do vyhriatej rúry na 180 stupňov a piekla asi 30 minút, ale okom som to kontrolovala.

    foto: Dalito.sk

  7. Dresing: do kyslej smotany som nadrobno nakrájala žltú cibuľu, pridala horčicu a petržlen.

    Dresing/foto: Dalito.sk

ODPORÚČANIE


Zapekanú papriku podľa mňa nemáte ako pokaziť. Naplniť ju môžete čímkoľvek. Je úplne jedno, s čím čo skombinujete, čo vám práve ostalo v chladničke. Stačí trochu odvahy a predstavivosti, a úspech máte zaručený. Na „nórskej“ zapekanej paprike si pochutíte. To vám garantujem. Najlepšia je podľa mňa so zeleninovými hranolkami. Ich recept som už písala, takže ho už iba prikladám.

Recept s príbehom: Diétne, zeleninové, mierové Nobelove hranolky



Komentáre (0)

Vaša reakcia

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *