Recept od babičky: hovädzie plátky na hubách z rodinnej farmy. Dokonalé, chutné, krehké, voňavé i šťavnaté

Dokonalý recept od farmára. Hovädzie plátky na hubách z rodinnej farmy, dokonalé, chutné, krehké, voňavé i šťavnaté, ktoré si zamilujete/foto: autorka

S manželom patríme medzi tých, ktorí sa celý život snažia problémom predchádzať včas. Podľa toho, ako dnes žijeme to vyzerá, že sa nám to celkom darí.

Preto sme po prvom prípade slintačky a krívačky v Maďarsku zbystrili a urobili poriadok v mrazničke. Aby sme mohli nakúpiť čo najviac mäsa pre prípad, že by nielen zdraželo, ale hlavne ho bolo nedostatok. Áno, sme mäsožraví  a vôbec pri konzumácii mäsa nepociťujeme žiadne výčitky. Okrem toho som celiatička, takže sa skutočne musím až do konca života obmedzovať až až. Tak na čo si život ešte viac komplikovať.

Správy o vysoko infekčnej nákaze zvierat začali plniť všetky spravodajstvá, a tak sme v jednu sobotu vybehli na trh a podporili domácich farmárov.

Kus ľudskosti v kocke

Neviem, či to je nejaké placebo, ale naozaj mám pocit, že mäso nie z veľkochovu a hypermarketov chutí na tanieri inak. Okrem toho, kupovať mäso od malých fariem je vždy aj zábava. Mäsiari v kockovaných kabátoch aj čiapkach a šatkou vždy do predaja vložia aj niečo navyše, na čo vo veľkých obchodoch z objektívnych dôvodov nemajú čas. Kus ľudskosti a seba samého. Vyžaruje z nich to, po čom túži zákazník: ak k zvieratám a prírode pristúpite s úctou, mäso bude krehké. Keď do práce vložíte energiu a nadšenie, bude aj šťavnaté. A ak pochopíte, že kvalita nepozná skratky, s trpezlivosťou príde i dokonalá chuť.

Nenechávaj ma tu!

Presne takého farmára sme našli na domácich trhoch. Pri kúpe domáceho BIO hovädzieho mi pán ponúkol rovno niekoľko možností, čo už na prvý pohľad z chutného mäsa pripraviť. Plátky hovädziny na hríboch boli prvou voľbou. Už v surovom stave vo vákuovom balení vyzerali fantasticky. Také to, keď máte pocit, že potravina priamo na vás hovorí: „Pod do mňa! Nenechávaj ma tu!“

A urobili sme dobre. Mraznička je opäť plná a hovädzie plátky na hubách boli dokonalé, vynikajúce, mimoriadne lahodné, voňavé…. Stačí len ostať trpezlivý.

Suroviny

cca. 800 g  plátky hovädzieho mäsa ( z pleca alebo z časti stehna nazývanej kvetová špička – ukážkové chudé mäso, z ktorého vzišli gastronomické legendy ako chateaubriand či filet mignon  zo strednej časti sviečkovej), hladká múka na obalenie, 2 PL slnečnicového oleja, 2 veľké cibule, 5 strúčikov cesnaku, aspoň 3 veľké hrste húb (ak sušené, na noc ich namočte do vody), 100 ml bieleho vína,  tymian (najlepšie čerstvý), hovädzí vývar alebo voda (výborná je aj z namočených sušených húb), 1/2  šľahačky na šľahanie, soľ, mleté čierne korenie

Postup

  1. Mäso nakrájame na menšie plátky, asi 2 cm hrubé. Z oboch strán osolíme, okoreníme a zľahka obalíme v múke.
  2. V širšej a vysokej panvici, v ktorej budete neskoršie mäso variť, rozpáľte olej, na ktorom plátky mäsa prudko a krátko opečte z oboch strán. Dávajte pozor, aby sa plátky neprekrývali. Keď sa mäso zatiahne, vyberte ho z výpeku a odložte na tanier.
  3. Na výpeku, ktorý ostal po mäse v panvici urestujte cibuľu nakrájanú na hrubo. Pridajte nasekaný cesnak a na plátky nakrájané huby.
  4. Ako náhle sa huby trochu opečú a zľahka stratia svoj objem, prilejte biele víno, zamiešajte a pridajte nasekané bylinky. Dochuťte soľou a korením.
  5. Keď sa víno vyparí, zmes podlejte vodou z namočených húb alebo vývarom. Do panvice vráťte mäso aj so šťavou, ktorá z neho vytiekla na tanier. Prikryte to a na naozaj miernej teplote varte asi dve hodiny. Sledujte, aby sa mäso nepripálilo, prípadne prilejte vodu alebo vývar.
  6. Po ani nie dvoch hodinách by už mäso malo byť mäkké. Práve vtedy prilejte šľahačku, premiešajte a prikryté dovarte.
  7. Neskutočne nám to chutilo aj bez ryže, zemiakov, cestovín či knedieľ, len s čerstvým šalátom.

Dobre vedieť

Po mäse sa len zaprášilo a ostal len výpek s hubami. Nič lepšie mi ani nemohlo napadnúť, tak som výpek zamiešala s uvarenými cestovinami. Úžasné!

Tak ako asi všetko okolo nás, aj hovädzie mäso „má svoje vlastné“ mýty. Najväčšie z nich  nájdete tu:

  • Hovädzie je vždy tuhé a varí sa dlho.
  •  Najlepšie mäso predsa musí byť čerstvé.
  •  Hovädzie má byť vždy červené.
  • Pre deti len zeleninu a kuracie mäso.
  • Najlepší steak je ten z Argentíny.

(Ak chcete oceniť poctivý recept, budeme vďační, ak redakciu Dalito.sk pozvete na kávu)

Môže vás zaujať: